savšren ukus!
STARINSKI RECEPT ZA POSNU ŽITO TORTU MORA SVAKA DOMAĆICA DA ZNA: Tri kore i sočan fil prava su fantazija za nepca
Recept za posnu žito tortu će savladati i domaćice početnice
Kako je post krenu, tako mnogi ustuknu kada je u pitanju pravljenej slatkih stvari. Ali to ne treba da vas brine sada, jer itekako možete uživati u super poslasticama koje su posne, a jednako čak i više ukusne nego neke mrsne.
Donosimo vam recept za posnu žito tortu, idealnu kako za svakodnevno zaslaživanje, tako i za slave i razna druga slavlja.
Uz posnu trpezu savšreno se slaže i posna ruska salata.
Sastojci:
250g meda,
pola flaše piva,
200g šećera,
300g brašna,
1 kesica sode bikarbone.
Za fil:
300g oraha,
300g šećera,
150g mlevenog žita,
2 vanilin šećera,
malo struganog oraščića.
Posna žito torta se priprema na sledeći način:
Izmešati med i pivo.
Dodati sodu bikarbonu, brašno i šećer i zamesiti testo od koga ispeći četiri kore.
Ukuvati sirup od šećera i jedne čaše vode, dodati mlevene orahe i mleveno žito, vanilin šećer i malo struganog oraščića.
Filovati svaku koru, celu tortu namazati nadevom i posuti mlevenim orasima.
BONUS VIDEO
(Espreso/posnajela)