uuuh, kakav ukus
NAJKREMASTIJA KOKOS TORTA ZALUDELA JE SVE DOMAĆICE: Starinski recept za svačiji džep - priprema nikad prostija
Lagan krem torta sa kokosom i plazma keksom oduševiće sve sladokusce
Sočna torta sa kokosom je idealna poslastica za bilo koju vrstu slavlja ili ako želite da se brzinski osladite za vikend. Recept je jednostavan i lepo podljen po koracima, tak oda će se lako snaći i početnici.
Sastojci
Kora:
- 250 g mlevenog plazma keksa
- 50 g mlevenog pečenog badema
- 50 g istopljenog putera
- 100 g nutele ili eurokrema, linolade...
- 100 ml mleka
Fil:
- 600 ml mleka
- 150 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 60 g pšeničnog giza
- 150 g putera
- 100 g kokosovog brašna
- 80 g mlevenog plazma keksa
- Ganaš:
- 100 g bele čokolade
- 50 ml slatke pavlake
Priprema
Kora: Obruč kalupa za torte veličine 22cm staviti na sredinu tacne za tortu. Unutar obruča staviti acetatnu foliju ili obruč obložiti pek papirom. Mleveni keks staviti u odgovarajuću posudu, dodati mleveni pečeni badem i promešati. Zatim ubaciti istopljeni puter, nutelu ili čokoladni krem po vašem ukusu i mleko. Rukom dobro sjediniti sve sastojke. Smesu ravnomerno rasporediti na tacnu za tortu (unutar obruča koji je pripremljen) pa je kašikom dobro utisnuti i formirati koricu.
Fil: U odgovarajuću šerpu staviti mleko, šećer, vanilin šećer i griz. Kuvati na srednjoj temperaturi, uz stalno mešanje, dok se ne zgusne. Zatim dodati puter iseckan na kockice i nastaviti mešanje dok se puter ne otopi. Skloniti sa vatre i ubaciti kokos. Dobro promešati pa dodati i mlevenu plazmu. Još jedanput sve dobro promešati i vruć fil ravnomerno rasporediti preko formirane kore. Ostaviti 15 minuta da se prohladi na sobnoj temperaturi.
Ganaš: U manju šerpicu staviti izlomljenu belu čokoladu, sipati slatku pavlaku i staviti na tihu temepraturu da se čokolada otopi uz stalno mešanje.
Kada se dobije gladak krem skloniti sa vatre i preliti preko prohlađenog krema. Tortu ostaviti preko noći u frižideru. Narednog dana skloniti obruč sa acetatnom folijom ili pek papirom i tortu ukrasiti po vašem izboru.
BONUS VIDEO
(Espreso/Recepti.com)