SAVET
DA BI TESTO OSTALO SVEŽE I DO 3 DANA UBACITE OVAJ SASTOJAK U NJEGA: Iskusni pekari ovo OBAVEZNO URADE i bude MEKANO
Čuveni pekarski trik pomoći će da lepinje, hleb i pite budu sveži i po 3 dana. Potrebna vam je jedna namirnica i dobar recept.
Dovoljno je da dodate samo jedan sastojak i da vaše pecivo bude savršeno.
On pomaže kod svih vrsta testa, a u pitanju je skrob.
Ako njega dodate u testo, ono će biti prozračnije, a lepinje i pite ukusnije i svežije.
Ono što je bitno da uradite je da pomešate skrob sa brašnom, pa da tako dodate u testo, a ne da ga dodajete sa nekim drugim sastojcima.
Recept za najukusniji hleb
Potrebni sastojci:
*500 grama brašna
*kesica suvog kvasca
*300 ml mlake vode
*dve ravne kašičice soli
*2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
1. U veću posudu dodajte suvi kvasac, brašno, mlaku vodu, so i maslinovo ulje, pa umesite glatko testo. Po potrebi, dodajte malo brašna dok mesite.
2. Testo premestite u posudu koju ste prethodno premazali maslinovim uljiem, prekrijte krpom i ostavite da odstoji oko sat vremena, sve dok duplo ne naraste.
3. Naraslo testo prebacite na pobrašnjenu površinu, pa ga ponovo zamesite i na kraju stavite u nauljeni pleh, pa ostavite testo oko 30 minuta da još malo nadođe. Pre nego što hleb stavite u rernu, napravite nekoliko rezova nožem po površini.
4. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C i pecite oko 45 minuta, odnosno sve dok hleb ne dobije lepu zlatkastu boju. Izvadite hleb, umotajte ga u krpu i ostavite par minuta da se ohladi.
Bonus video:
(Espreso/BlicŽena)