nema boljeg
NA OVAKVOM PASULJU SU GENERACIJE ODRASLE: Jelo iz Jugoslavije - 1 vrsta mesa daje ukus koji niko nije zaboravio
Na ličkom pasulju su generacije odrasle, a to jelo iz Jugoslavije niko nije zaboravio jer mu jedna vrsta mesa daje ukus
Hladno vreme i kiša i te kako dobro utiču na žene koje su navikle da spremaju najukusnija kuvana jela.
Sarma, kuvani kiseli kupus, starinski prebranac, gulaš... sve su to specijaliteti koji su u ovom periodu glavni na meniju.
Ono što nikako ne sme da se izostavi jeste pasulj. Naši stari ga spremaju na način koji niko ne zna osim njih, ali pred vama je sada lički pasulj kakav se jeo u Jugoslaviji na kojem su generacije odrasle.
Kuvaćete ga i dva puta nedeljno kada vidite koliko je ukusan.
Sastojci za recept su:
2 krompira
400 g pasulja
2 kašike slatke paprike
400 g kiselog ribanca
250 g slanine
1 crni luk
3 čena belog luka
Ovo je priprema:
Pasulj stavite u šerpu i prelijte ga vodom, pa ostavite preko noći. Sutradan procedite, pa sipajte novu vodu i dodajte suva rebra, pa skuvajte pasulj. Umesto suvih rebara možete da koristite i kobasicu.
U tiganju zagrejte malo ulja, pa propržite sitno seckani crni luk i kada omekša dodajte slatku papriku i promešajte.
Dodajte kupus, sipajte čašu vode i dinstajte.
Nakon 20 minuta dodajte seckanu slaninu i mleveni beli luk, pa ostavite na šporetu još nekih 10 minuta.
Dodajte kuvanom pasulju i promešajte.
Dok se pasulj i kupus kuvaju odvojeno, vi u trećoj šerpi skuvajte i sečeni krompir i dodajte u pasulj na kraju.
Lički pasulj sa ribancem je gotov.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)