Pogačice sa makom iz 1894. godine, Foto: Printscreen/Youtube/ Radine Poslastice

ovo svi pamte

NAJUKUSNIJE POGAČICE SA MAKOM IZ 1894. GODINE: Sastojci sa starog papira - recept koji se ne zaboravlja

Najukusnije pogačice sa makom iz 1894. godine se prave po sastojcima sa starog papira, a recept se ne zaboravlja

Objavljeno: 24.11.2023. 17:50h

Svi su jedva čekali da se petak završi i da dođe vikend kojem se najviše raduju zbog provedenog vremena sa porodicom i zbog spremanja dobre hrane.

Naše žene svojim ukućanima za doručak redovno prave sočne prženice, gibanicu, pitu...

Osim toga, naravno i za ručak po ovim hladnim danima ide i nešto na kašiku, a najbitniji deo je poslastica.

Oduševićete se kada vidite kako se prave najukusnije pogačice sa makom iz 1894. godine.

Mekane, ukusne, topi se svaki zalogaj.

Sastojci za pogačice sa makomfoto: Printscreen/Youtube/ Radine Poslastice

Ovo su potrebni sastojci za recept:

30 g putera

200 ml toplog mleka

2 kašike kukuruznog skroba

1 kašika šećera + 2 kašike šećera

Smesa za pogačice sa makomfoto: Printscreen/Youtube/ Radine Poslastice

1/2 kašičice soli

7 g suvog kvasca

380 g brašna + 100/120 g brašna

2 jaja

Tsto za pogačice sa makomfoto: Printscreen/Youtube/ Radine Poslastice

30 ml ulja

Za premazivanje:

malo maka za posipanje

žumance

2 kašičice mleka

Ide priprema:

Sipajte toplo mleko u činiju, pa dodajte šećer (1 kašika) i kvasac i dobro promešajte. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji oko 5 minuta.

Promešajte, pa dodajte 2 kašike šećera, jaja i ulje, pa umutite žicom. Dodajte prosejano brašno, so i skrob. Dodajte još 100/120 g brašna.

Mak u činijifoto: Printscreen/Youtube/ Radine Poslastice

Zamesite testo za pogačice, pa pospite malo brašna ako je suviše lepljivo. Premestite testo na radnu površinu, dodajte omekšali puter, pa ga prekrijte testom.

Razmesite domaće testo rukamma, pa ga stavite u podmazanu činiju. Utapkajte malo ulja rukama, pa prekrijte prozirnom folijom.

Ostavite da odstoji oko 40 minuta.

Filovanje testa za pogačice sa makomfoto: Printscreen/Youtube/ Radine Poslastice

Ponovo ga premesite, oblikujte u veću loptu, pa podelite testo na 9 delova.

Svaki deo testa oblikujte u loptu, pa ih prekrijte krpom na 5 minuta. Svaki komad domaćeg testa pojedinačno razmesite i stanjite oklagijom, pa presecite nožem za testo po 8 delova.

Poređajte ih jedan na drugi u obliku strelice, pa po sredini utisnite drveni štapićem.

Okrenite ivicu ka sredini, pa drugu u istom smeru okrenite ka gore. Ponovite postupak sa svakom kuglom testa ponaosob, pa pogačice ređajte po plehu obloženom pek papriom.

Pogačice sa makom u plehufoto: Printscreen/Youtube/ Radine Poslastice

Umutite jaje i mleko, pa premažite pogačice od domaćeg testa.

Pospite pogačice makom, pa pecite na 180°C oko 20-25 minuta.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa)