paŽnja
OVAJ DODATAK KORISTE KUVARI ŠIROM SVETA ZA SAVRŠEN GULAŠ: Obezbeđuje KISELOST i UKUS, Srbi odlepljuju kad čuju
Reč je o sporo kuvanoj mešavini povrća i/ili voća, kao i začina, a recepti zavise od geografske širine, dužine, kao i od kuvara koji ih pripremaju
Gulaš je odlično jelo ako vam je potrebna hrana za više dana, a uz ovaj trik, obožavaćete ga još više.
Spas za neukusna jela kojima nedostaje slatkoće nalaze se u kiselim dodacima, baš kao što to rade vrsni kuvari. Bezlična supa, sos ili čorba lako se mogu zaživeti dodatkom paradajza, citrusa, sirćeta, kiselog povrća ili voća.
Previše kiseline može uništiti jelo, ali prava količina će obezbediti dobar balans ukusa. Na kraju krajeva, jedna od veština kuvanja je balansiranje slatkog, slanog, gorkog, kiselog.
Jedan od odličnih dodataka jelima koji će obezbediti kiselost i produbiti ukus je čatni, ukrštanje sosa i namaza, koji je nastao u Indiji, a popularan je i u Britaniji, južnoj Africi i kuhinjama širom sveta.
Reč je o sporo kuvanoj mešavini povrća i/ili voća, kao i začina, a recepti zavise od geografske širine, dužine, kao i od kuvara koji ih pripremaju.
Za aromatičnu smesu koriste se jabuke, kajsije, crni luk, mango i drugi sastojci, koji se odlično kombinuju sa sosovima, varivima, sendvičima i pljeskavicama.
Ako tražite trik da mesne čorbe imaju bolji ukus, inspiraciju možete pronaći u voćnom čatni. Dodavanje voća u čorbe nije ništa novo — suve šljive i suvo grožđe su dobro poznati dodaci mesnim jelima u našoj kuhinji, a probajte i ukusan dodatak od jabuka koji će dati odličan ukus.
Recept za čanti od jabuka i gulaš
Čanti:
1 i ½ kg jabuka, 750 g šećera, 500 g suvog grožđa, 2 srednja luka, 2 kašičice semena senfa, 2 kašičice đumbira u prahu, 1 kašičica soli, 700 ml jabukovog sirćeta.
Gulaš:
600 g goveđeg mesa za čorbe, 1 mala šargarepa, 1 mali komad celera, 1 glavica crnog luka, 2 kašike seckanog peršuna, 1-2 kašike čatni (po ukusu), 500 ml mesne čorbe ili čorbe od povrća, 400 ml paradajz sosa, 2 čena belog luka, so biber.
Priprema:
Za čatni oljuštite jabuke, očistite ih i isecite na kockice. Iseckajte luk. Kombinujte sve sastojke za čatni u velikom, teškom loncu. Stavite smešu da provri na srednje jakoj vatri, a zatim kuvajte nepokriveno, često mešajući, 30-40 minuta ili dok ne postane gusta i kašasta. Skloniti sa vatre, ostaviti da se ohladi i prebaciti u sterilisane, čiste i suve tegle i zatvoriti. Za gulaš šargarepu, celer i luk očistite i iseckajte i propržite na ulju u tiganju. U drugom tiganju propržite govedinu isečenu na kockice – po potrebi u nekoliko krugova, tek toliko da meso porumeni sa svih strana, oko pet minuta. Meso i povrće prebacite u šerpu, sipajte supom i kuvajte poklopljeno sat vremena na laganoj vatri. Sipajte paradajz sos i čatni (količinu prilagodite svom ukusu i vrsti čatnija). Kuvajte još sat i po, dva ili dok meso ne omekša, piše punkufer.hr.
(Espreso/punkufer)