Kačamak, Foto: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović

paŽnja

OVA SRPSKA DIJETA MOŽE DA SREDI CREVA ZA SAMO 5 DANA: Jeli su je SIROMAŠNI, a sad se SRBI MEĐUSOBNO TRKAJU ZA NJU

Za pripremu kačamaka najčešće se koristi žuti kukuruzni griz ili brašno, mada možete da koristite i beli kukuruzni griz, odnosno brašno (bolje nego kupovna gotova palenta)

Objavljeno: 24.11.2023. 07:50h

iako je kačamak nekad bio poznat kao hrana za siromašne, danas je omiljen mnogima. Tajna je u tome što se obrok lako sprema, ne goji, dugo vas drži sitim, čisti creva, a i nije skup.

Za pripremu kačamaka najčešće se koristi žuti kukuruzni griz ili brašno, mada možete da koristite i beli kukuruzni griz, odnosno brašno (bolje nego kupovna gotova palenta).

Obični kačamak skuvan sa vodom, bez sira ili kajmaka, ima prilično malo kalorija. Porcija od 100 g sadrži tek oko 85 kalorija. A ukoliko u kačamak dodate mleko, sir ili kajmak, jasno je da će u tom slučaju imati znatno višed kalorija, piše onefit.rs.

Pritom, kalorije u ovom obroku uglavnom potiču od ugljenih hidrata.

foto: Printscreen/Youtube/BRZI DOMASNI RECEPTI

Prirodne materije iz kačamaka se lako vare i ne utiču na povećanje telesne težine. Osim toga, ova namirnica će biti ukusnija i bolja ukoliko je pomešate sa vašim omiljenim povrćem. Prelijte je jogurtom koji ima malo mlečne masti i uživajte u zdravom obroku, piše dijetaplus.com.

(Espreso/Najžena)