Nadut sromak, Foto: Profimedia

pažnja

POSTOJI 5 VRSTA RAZLIČITIH GASOVA, A OVAJ JE NAJGORI: Srbi od njega NAJVIŠE STARHUJU, a nemaju pojma šta znači

Ispuštanje gasova je sasvim prirodan proces koji nastaje kao rezultat varenja. Mnogim ljudima je neprijatno da pričaju o njima, a većina čan ni ne zna da postoji 5 tipova gasova. Doktor otkriva u kojim slučajevima nadimanja treba porazgovarati sa lekarom

Objavljeno: 22.11.2023. 22:34h

Svi se trudimo da to sakrijemo, ali hajde da budemo iskreni - svi mi ispuštamo gasove.

Verovali ili ne, ne postoji samo jedna vrsta goluba. Miris, učestalost, pa čak i temperatura mogu da variraju u zavisnosti od ishrane i varenja.

A kako se praznična sezona približava, poslastice i veći obroci kojima se prepuštate mogu takođe dovesti do toga da se ispuštanje gasova promeni. Iako je najčešće zbog promene načina života, u nekim slučajevima neobični gasovi mogu ukazivati da nešto nije u redu u vašem telu.

Prema dr Filipu Mejhedu - konsultantu gastroenterologu u bolnici - postoji pet uobičajenih tipova gasova. I svaki vam može reći nešto o vašem opštem zdravlju.

Nadutostfoto: Profimedia

Pre nego što uđemo u sitna crevca, možda ćete se zapitati zaštp zapravo ispuštamo gasove.

Flatulencija (vulg. prdež) je gas koji je prošao kroz naš gastrointestinalni sistem i oslobođen je kroz rektum, objasnio je dr Mejhed.

- Uzroci se razlikuju, ali često su povezani sa varenjem ili gutanjem vazduh dok jedete ili pijete, rekao je on.

1. Tihi smrdljivci

Da li ste ikada pokušali da potajno ispustite gas, a oko vas se raširio miris trulih jaja?

Dr Mejhed je rekao da su prdeži koji smrde ili imaju aromu pokvarenih jaja obično rezultat "hrane koja oslobađa sumpor tokom varenja".

Ako vam oči zasuze kad god ga pustite, to može biti znak da morate da odustanete od određene hrane.

Gasovifoto: Profimedia

Gastroenterolog je ukazao na određene namirnice sa visokim sadržajem sumpora koje su popularne oko Božića - karfiol, brokoli, kupus i prokulice.

Kolonije bakterija u vašem crevu takođe mogu biti krive.

- Ponekad, kada su vaši gasovi zaista neprijatni, to je rezultat crevne bakterijske kolonije koje proizvode gasove poput ugljen-dioksida, vodonika i metana, dodao je dr Mejhed.

2. Bezmirisni gasovi

Ako, s druge strane, vaši "vetrovi" nemaju miris, to je verovatno znak da gutate vazduh dok jedete ili pijete, rekao je dr Mejhed.

Gasovi bez mirisa obično se sastoje od azota, kiseonika, ugljen-dioksida i malih količina drugih gasova, objasnio je on i dodao da je to "najčešća vrsta".

3. Prekomerno nadimanje ili gasovi povezani sa nadimanjem

Dr Mejhed je rekao: - Ako imate često, prekomerno nadimanje, može se osećate kao da morate češće da imate veliku nuždu ili da morate hitno da idete u toalet.

Vaša nelagodnost može imati nekoliko uzroka. Prvi je hrana koja nadima.

Nadutost od hranefoto: Profimedia

Ali prekomerno ispuštanje gasova i nadimanje takođe mogu biti znak da imate sindrom iritabilnog creva (IBS).

Ovo je uobičajeno stanje koje utiče na probavni sistem i izaziva simptome kao što su grčevi u stomaku, nadimanje, dijareja i zatvor, koji se vremenom pojavljuju i nestaju.

Netolerancija na laktozu – kada ne možete da razgradite enzime koji se nalaze u mlečnim proizvodima – takođe može biti uzrok vaših nevolja.

- Za pojedince sa netolerancijom na laktozu, praznična sezona može doneti dodatni izazov, jer uživanje u poslasticama poput čokolade može dovesti do neprijatnih simptoma. Samo budite svesni problema i umereni, rekao je dr Mejhed.

4. Vruć vetar

Prema dr Mejhedu, gasovi koji su topli mogu biti uzrokovani začinjenom hranom.

- Ova vrsta gasa nastaje kao rezultat jedenja hrane bogate kapsaicinom, kao što su čili ili začini, objasnio je on.

. Možda bi bilo najbolje izbegavati [sastojke] koji donose toplotu - bukvalno.

5. Normalan gas

Kao što smo primetili, gasovi su sasvim normalni i obično nije nešto zbog čega bi trebalo da brinete ako ih puštate napolje tokom dana.

- U malim količinama, ova vrsta gasa je sasvim normalna i samo je prirodni nusprodukt varenja, objasnio je dr Mejhed.

- Kada jedete, gutate vazduh, a vaše crevne bakterije proizvode gasove dok razgrađuju hranu - tako jednostavno."

Bonus video:

(Espreso/Srbija danas)