RECEPT
DOMAĆA SUPA KOJA MILUJE DUŠU I TELO: Zdrava verzija koja će vas OKREPITI tokom HLADNIH DANA
Po želji, možete je posuti dodatnim svežim peršunom
Ovo je recept za zdravu domaću supu bez mesa, koju ćete za sat vremena od kada počnete da ljuštite povrće, moći da iznesete na sto i poslužite. Osim što se kuva mnogo brže nego one klasične supe sa mesom, veoma je ukusna i hranljiva, a proso, kao namirnica koja ne sadrži gluten, daje joj dozu proteina i poseban “šmek”.
Sastojci:
2 paštrnaka, oljuštena i iseckana na kolutove
2 šargarepe, oljuštene i iseckane na kolutove
2 krompira, oljuštena i iseckana na kolutove
1 keleraba, oljuštena i iseckana na kolutove
2 stabljike celera, iseckane na kolutove
1 crni luk, seckan
1 šolja prosa
1/4 šolje iseckanog svežeg peršuna
So i biber po ukusu
2-3 supene kašike maslinovog ulja
2 l vode
Uputstvo:
Zagrejte maslinovo ulje u velikom loncu na srednjoj vatri. Dodajte crni luk i dinstajte dok ne postane staklast, oko 2-3 minuta.
Dodajte paštrnak, šargarepu, krompir, kelerabu i celer u lonac. Dinstajte povrće nekoliko minuta, povremeno mešajući.
Dodajte 2 litra vode u lonac. Povećajte temperaturu i dovedite vodu do ključanja.
Smanjite temperaturu na nisku i pustite da se supa krčka na laganoj vatri oko 20-30 minuta, ili dok se povrće ne omekša.
Dodajte proso u supu i kuvajte još 15-20 minuta, dok proso ne postane meko. Dodajte sveži peršun, so i biber po ukusu. Po želji, možete je posuti dodatnim svežim peršunom.
Ova zdrava supa je bogata povrćem, prosoom i svežim začinima. Ima bogat ukus i puno hranjivih sastojaka, savršena je opcija za posne, vegetarijanske obroke ili one koji žele da “odmore” stomak od mesa.
Bonus video:
(Espreso/Krstarica)