Posna pita kupusara u plehu, Foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

kida, kida i kida

NAJUKUSNIJI SPECIJALITET SA JUGA SRBIJE: Posna pita kupusara - recept domaćice imaju u malom prstu

Najukusniji specijalitet sa juga Srbije je posna pita kupusara, a recept domaćice imaju u malom prstu

Objavljeno: 22.11.2023. 19:20h > 19:39h

Kada nemate vremena da skuvate neko jelo, i ukusna pita će vam dobro doći za ručak.

Naravno nijedna nije kao starinska gibanica koju možemo da jedemo u bilo koje doba dana i noći.

Žene širom Srbije su poznate po raznim specijalitetima, a tako je ispred vas sada posna pita kupusara iz Pirota.

Za posnu slavu ili ako se spremate za Božićni post ovo je pravo rešenje za vas.

Nema joj ravne ni po ukusu, mekoći, a ni sočnosti.

Pravićete je češće nego što možete da zamislite.

Sastojci za pitu kupusarufoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Za recept su potrebni sledeći sastojci:

450ml. vode

600g. brašna + 100g. za posipanje

1 kašičica šećera

Praziluk i kiseli kupusfoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

20 do 30 g kvasca

Za fil treba:

ulje za prženje + 250ml. vode

200g. praziluka

Testo za pitu kupusarufoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

1kg. kiselog kupusa

Ovo je priprema:

Umesiti testo do kvasca, vode, šećera, soli i brašna.

Filovanje pite kupusarefoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Dok čekate da nakvasi, napraviti fil od praziluka, kiselog kupusa i ulja i vode.

Razviti testo, premazati ga uljem pa posložiti u pleh, preko staviti sloj sa filom od kupusa, pa onda opet testo i sve dok ne potrošite sav materijal.

Pita kupusara u plehufoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Pitu peći na 180 stepeni Celzijusa oko 45 minuta.

Bonus video:

(Espreso/Stil)