RECEPT
DANAŠNJE DOMAĆICE SU MALO UNAPREDILE PRIPREMU ŽUTOG KOLAČA SA VIŠNJAMA: Evo u čemu je GLAVNA RAZLIKA od STARINSKOG
Napravite žuti kolač koji ste obožavali u detnjstvu na malo drugačiji način. Top kombinacija mekanog testa, kiselog voća i čizekejk fila
Na starinskom žutom kolaču sa višnjama smo odrasli i ne postoji lepša poslastica od ove. Mekano testo, kao i kiselo voće ovaj savršen kolač čine najboljim. Iskusne domaćice su podelile i trik za kolač sa višnjama koji će vam pomoći da voće ostane na površini testa. Ako volite ovu poslasticu, predlažemo vam da isprobate i moderniju verziju ovog kolača, koja će sve oduševiti jednostavnom pripremom i odličnim ukusom, a tajna je u čizkejk filu.
Sastojci:
Za testo:
5 jaja
150 g šećera
prstohvat soli
160 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
Za džem od višanja:
800 g višanja
100 g šećera
25 g kukuruznog skroba
100 ml vode
Za kremu:
600 g krem sira
500 slatke pavlake
100 g šećera
Za žele:
400 g višanja
300 ml vode
50 g želatina
Recept za kolač sa višanjama:
Penasto umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, pa dodajte u aja i sve lepo sjedinite. Sipajte dobijenu smesu za kolač u tepsiju koju ste obložili pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Višnje pomešajte sa šećerom i kuvajte dok tečnost ne provrni, pa dodajte vodu u kojoj ste razmutili skrob.
Nastavite da kuvate višnje dok se smesa ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da se ohladi. Umutite krem sir sa slatkom pavlakom i šećerom. Koru isecite na 3 jednaka dela, pa jednu stavite u kalup i premažite filom od višanja, a onda i čizkejk filom, pa stavite drugu koru. Opet premažite višnjama, pa čizkejk filom i na kraju stavite treću koru koju ćete premazati samo čizkejk filom.
Ostavite da odstoji u frižideru nekih sat vremena. U šerpi pomešajte višnje i vodu, pa kuvajte dok voda ne krene da vri. Zatim procedite, pa u vodu dodajte želatin i promešajte. Vratite višnje i promešajte. Sipajte preko fila i ostavite kolač 4 sata u frižideru.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)