Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/kuhaj i peci

titovo omiljeno jelo

JOVANKA BROZ JE STALNO TITU PRAVILA OVE ĆUFTE SA PIREOM: Pravi RECEPT sa BRIONA koji srpske domaćice REKREIRAJU

Ovo jelo bilo je Titovo omiljeno

Objavljeno: 22.11.2023. 13:24h

Svi znaju da je Josip Broz Tito bio veliki gurman, a njegovo ime nosi i starinski kolač s orasima. Jovanka Broz je često svom mužu pripremala ukusna jela, kao što je višegradski kupus, ali i ovaj specijalitet sa Briona - ćufte sa krompirom. Sprema se kao i naše ćufte u paradajz sosu, samo se ređaju drugačije i peku se u rerni.

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 500 g mlevenog mesa
  • 2 jajeta
  • 150 g slanine
  • 250 g tvrdog sira
  • 50 g putera
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica origana
  • 250 ml paradajz sos
foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Priprema:

Krompir isecite i skuvajte, a dok se krompir kuva pripremite smesu za ćufte. U posudu stavite mleveno meso i dodajte mleveni beli i seckani crni luk. U smesu dodajte i sitno seckanu slaninu, pa dodajte jaja i začine po želji. Dobro sjedinite sastojke i pokrijte providnom folijom, pa ostavite pola sata. Zatim oblikujte ćufte. U posudi sipajte sok od paradajza i ulje, kao i origano, pa promešajte. Gotov krompir procedite i pomešajte sa puterom, pa ispasirajte. Dodajte rendani sir (ostavite malo da pospete po vrhu) i dobro sjedinite. Stavite na dno vatrostalne posude. Preko sipajte paradajz sos i poređajte ćufte.Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Zatim pospite preostalim rendanim sirom i pecite još 15 minuta.

Bonus video: Zdrav recept iz putopisa Marka Pola

(Espreso/Stvar ukusa)