Palenta, Foto: Printscreen/Youtube/MamaJela

paŽnja

OVAJ RECEPT ZA PALENTU JE STAR PREKO 120 GODINA: Izmislili su ga ITALIJANI, ukusnija je od TRI SRPSKE ZAJEDNO

Italijani su poznati po odličnoj kuhinji, a ovaj njihov recept je star preko 120 godina!

Objavljeno: 22.11.2023. 10:40h

Svima je već dobro poznata palenta, jedno je od popularnijih starinskih jela. Sada su je ovaj recept uznapredovao, te su ga obogatili i napravili da bude još ukusnije.

Italijani su poznati po odličnoj kuhinji, a ovaj njihov recept je star preko 120 godina!

250 g palente

1 l vode

1/2 kašičice soli

Priprema:

foto: Profimedia

Sipajte vodu u šerpu i posolite. Kada se dobro zagreje (ali ne sme da ključa), dodajte palentu. Mešajte sve vreme dok dodajete i nakon toga kako bi lepo sjedinili sastojke. Kada smesa postane gusta i voda ispari, spremna je. Sipajte smesu u nauljeni kalup za hleb, pa pokrijte providnom folijom i sačekajte da se ohladi na sobnoj temepraturi. Zatim je prebacite u frižider i ostavite da se dobro stegne. Isecite po želji, pa pržite u dobro zagrejanom ulju.

(Espreso/republika)