sa tim nećete pogrešiti
SLANI ROLAT SA ŠUNKOM I SIROM ZA NAJUKUSNIJE SLAVSKO PREDJELO: Lagan, kremast i sočan - za svačiji novčanik
Slani rolat sa šunkom i sirom je najukusnije slavsko predjelo, a on je lagan, kremast i sočan, za svačiji novčanik
Mnogi se polako pripremaju za slavu i praznike koji nam stižu, pa nam nikada nije dosta da saznamo za još neke izvrsne specijalitete.
Ono što krasi svaku slavu jesu predjela koja ne mogu da se zamisle bez slanih torti, rolata, pita...
Ne morate svojim gostima iz godine u godinu da pravite jedno te isto, jer će se oni oduševiti ako probaju nešto što do tada nisu imali prilike nigde.
Tako jedan slani rolat sa šunkom i sirom je najbolji izbor uz dobru rusku salatu, mimozu ili još neku kremastiju.
Brzo se pravi, a sa stola će nestati dok se okrenete.
Ovo su potrebni sastojci za recept:
brašno za posipanje
400 g lisnatog testa
100 g sira u listićima
200 g šunke
200 g tikvica
1 jaje
Za sos je potrebno:
5 g belog luka u prahu
70 g majoneza
5 g crnog luka u prahu
10 ml sojinog sosa
7 g soli
20 g senfa
10 g smeđeg šećera
20 g sosa od rena
10 ml sirćeta
Ovo je priprema:
Lisnato testo za slanirolat pospite brašnom tako da pokriva celu površinu testa, pa prekrijte papirom za pečenje. Okrenite lisnato testo, tako da vam pek papir za pečenje bude odozdo.
Sklonite prozirnu foliju, pa i drugu stranu pospite brašnom. Razvucite i malo istanjite testo oklagijom i presecite ivice.
Poređajte šunku, a tikvice isecite na tanke kolutove ili uz pomoć rende ako je imate, pa i tikvice rasporedite preko šunke. Rasporedite i sir u listićima iznad tikvica, pa polako urolajte.
Ivicu slanog rolata istanjite rukama, pa je presecite nožem. Potom zasecite ukoso slani rolat celom dužinom.
Premažite umućenim jajetom, pa pecite slani rolat na 180°C oko 20 minuta.
Počnite sa pravljenjem sosa tako što ćete u činiju ubaciti majonez, sojin sos, senf, sos od rena, sirće, smeđi šećer, so, pa crni i beli luk u prahu.
Sve sastojke pomešajte, pa slani rolat služite uz sos.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)