paŽnja
BEOGRAĐANKA TORTA JE NAJPOZNATIJA U SRBIJI, DOMAĆICE JE PRAVE "NA REPEAT": Kad je probate, VOLEĆETE JE VIŠE OD MUŽA
Po želji pospite listićima badema, mlevenim orasima ili šarenim mrvicama
Više dezerta je nazvano Beograđanka ali je svakako najpoznatija ova sa čokoladom i jabukama. Uplovite u čaroliju mirisa i ukusa.
Potrebno je
Za koru:
4 žumanca
200 grama brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kašika kakaoa
200 grama šećera
150 mililitara ulja
200 mililitara mleka
Za fil
4 belanca
200 grama šećera
7 jabuka
1 kašika griza
Za glazuru
100 grama čokolade po izboru
50 mililitara slatke pavlake
Priprema
Umutite žumanca uz postepeno dodavanje šećera, pa dodajte mleko i ulje i nastavite da mutite. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao, pa ih sipajte u prethodnu mešavinu. Kad dobijete homogenu smesu, sipajte u pleh prethodno obložen pek-papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni sve dok se ne uhvati korica, pa izvadite.Oljuštite jabuke i dobro ih izrendajte, pa pomešajte s kašikom griza. Dobro umutite belanca sa šećerom, pa u to ubacite jabuke sa grizom. Promešajte lagano kašikom, pa time prekrijte koru. Zatim smanjite temperaturu rerne na 150 stepeni, pa vratite se dopeče još 20-30 minuta. Zatim zagrejte 50 mililitara slatke pavlake, pa preko narendajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Time prelijte tortu. Po želji pospite listićima badema, mlevenim orasima ili šarenim mrvicama.
(Espreso/Alo trpeza)