recept
GRCI NA OVAJ NAČIN SPREMAJU PILAV: Zbog jednog sastojka NIKAD NE BUDE SUV, davićete se u ovom jelu
Napravite pilav po grčkom receptu i iznenadite porodicu savršenim ručkom. Jednostavno se priprema, a ukus je odličan
Pilav se u Srbiji sprema sa piletinom i pirinčem, a često domaćice greše i biraju pogrešno meso kada pripremaju ovo jelo. Ako želite da bude ukusniji najbolje je da koristite celo pile, a mi vam donosimo još jedan super recept. Predlažemo da probate i grčki recept za pilav, a oni ovom ukusnom jelu dodaju i spanać.
Sastojci:
6 bataka
2-3 kašike maslinovog ulja
1/4 šolje soka od limuna
4-5 čenova belog luka
1 kašičica sušenog origana
1 kašičica mlevenog korijandera
Za pirinač:
1 crni luk
1/4 šolje maslinovog ulja
900 g bebi spanaća
2 čena belog luka
2 šolje pirinča
2 šolje pilećeg bujona
1 kašičica sušene mirođije ili origana
Recept za pilav sa spanaćem:
u posudu stavite batake i prelijte maslinovim uljem, sokom od limuna, mlevenim belim lukom, pa pospite origanom i korijanderom. Dobro promešajte, pa ostavite da se marinira. Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckani crni luk, pa kada omekša dodajte batake sa sve marinadom. Stavite tiganj u zagrejanu rernu i pecite na 230°C oko 20 minuta.
Zatim prebacite tiganj na višu rešetku i uključite gornje grejače i pecite još nekih 5 minuta da meso dobije lepu zlatnu boju. Za to vreme isperite pirinač nekoliko puta, pa ga potopite u vodu na nekih 10 minuta. Izvadite meso iz tiganja, pa u istom propržite mleveni beli luk i spanać. Posolite i pobiberite. Dodajte pirinač koji ste procedili, pa sipajte bujon, opet posolite i pospite mirođijom ili origanom.
Kuvajte dok ne krene da vri, pa sklonite sa šporeta i vratite meso unutra. Pokrijte alu folijom, pa vratite pilav u rernu i smanjite temepraturu na 200°C i pecite nekih 30 minuta. Zatim skinite foliju i pecite pilav još nekih 15 minuta. Služite sa fetom, maslinama i limunom.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)