savet
U POH SMESU DODAJTE 1 SASTOJAK I SIGURNO NEĆE BITI RETKA I GNJECAVA: Tikvice će samo ovako biti HRSKAVE
Ovo je najbolji recept za smesu za pohovanje
Najosnovnije pohovanje, koje odgovara svim namirnicama je brašno, pomešano s jajetom. Druga varijanta ovog pohovanja jeste da se namirnica umoči u jaje, a potom u brašno.
Zlatasta korica na prženoj namirnici igra ulogu zaštitnog pokrivača koji čuva dobre osobine pripremljenog mesa, ribe ili povrća. Pohuju se isto tako sirevi, kačkavalj, parčići voća, pa čak i sladoled.
Veoma često se za pohovanje koriste prezle. Osim toga za pohovanje se koriste različite vrste brašna - pšenično, kukuruzno i pirinčano. Namirnice pohovane brašnom postaju nežnije, bez tvrde spoljašnje korice.
Ima dosta načina pohovanja, koji čak menjaju ukus namirnicama. Naprimer mleveni orašasti plodovi daju novu aromu namirnici i čine je kaloričnijom.
Pohovanje sa susamom je veoma ukusno i odgovara kako mesu tako i sirevima ili voću. Ovsene pahuljice obavijaju namirnice u nežan veo. Da biste ih koristili za pohovanje, namirnica mora prvo da se uvalja u brašno, posle da se umoči u jaje i na kraju u ovsene pahuljice.
Najnežnije moguće pohovanje je sa grizom. On je pogodan za pileće meso, morske plodove, karfiol - sa ovakvim pohovanjem dobijaju jedinstven ukus.
Namirnice se uvaljaju u brašno, nakon toga umoče u umućeno jaje ili ulje i preko njih se u tankom mlazu sipa griz, tako da se ne formiraju grudvice. Nakon prženja dobija se lagana i nežna hrskava korica.
Da bi se smesa za pohovanje raspodelila preko namirnica glatko i da se ne obrazuju grudvice, najbolje je da se ne koristi samo jaje, već smesa od jaja i svežeg mleka, dobro umućeni. Ali za namirnice koje sadrže visok procenat vlažnosti, sveže mleko se ne dodaje.
Ali su slučaju kada se koristi, treba da pazite na proporciju - dva jaja na 50 ml mleka. Ako umutite mleko samo sa žumancem, namirnice će dobiti zlatastu boju, a ako pohujete samo s belancem, jelo će izgledati aristokratski.
Ako su meso ili povrće preterano vlažni, treba da se osuše salvetom, da se pospu solju i biberom i da se ostave nekoliko minuta da upiju začine.
Nakon toga se valjaju u brašno, otresu se viškovi, umače se u jaja s mlekom i još jednom se uvaljaju u smesu za pohovanje. Namirnice se prže u zagrejanoj masnoći s obe strane.
Za deblju koricu pravi se dvostruko ili trostruko pohovanje. Već pohovana namirnica se umače u jaje i ponovo u prezle ili brašno.
Bonus video: Predsednik Vučić obilazi novi stadion u Zaječaru
(Espreso/Bonapeti.rs)