recept
OVU TORTU JELA JE CELA JUGOSLAVIJA: Zaboravili ste na nju, a VOLELI STE da je vidite na stolu više nego išta
Recept koji je cela Srbija zaboravila, a svi su je voleli
Jedna od najomiljenijih poslastica koja se neizostavno nalazi na slavskoj trpezi je čokoladna rozen torta. Ova torta, osim što je ukusna, ima i poseban značaj u našoj tradiciji. Ukoliko ste već pripremili sve ostale specijalitete, onda će vam sigurno dobro doći ova torta za praznike koji nam stižu.
Za pripremu ove ukusne torte, potrebno vam je:
- 280 g mlevenih lešnika,
- 1 pakovanje rozen kora,
- 330 g mlevenog keksa,
- 420 ml mleka,
- 170 g crne čokolade,
- 340 g šećera i
- 270 g putera.
- Za glazuru je potrebno 40 ml ulja i 120 g crne čokolade.
Osim što je ova torta veoma ukusna, njeni sastojci su i veoma jeftini, pa je ovo još jedan razlog zašto je treba probati.
Priprema:
Prvo je potrebno u posudu ubaciti mleko i šećer, pomešati ih i ostaviti da provri na srednjoj temperaturi. Kada provri, ubaciti iseckan puter, smanjiti vatru i mešati dok se puter potpuno ne otopi. Zatim skloniti sa šporeta i dodati izlomljenu crnu čokoladu. Nakon što se čokolada otopi, dodati mleveni keks i lešnike, i dobro promešati.
Bonus video: Torta od 10 spratova, vatromet na slavlju Kaće i Marka
(Espreso/Republika)