svi je obožavaju
RECEPT ZA ROĐENDANSKU BINGO TORTU SA JAFOM I PIŠKOTAMA: Ne zna se ko je više voli - otimaćete se za svako parče
Bingo torta je fantazija od ukusa, idealna za svaku priliku
U moru poslastica deca je često biraju za svoje rođendane jer u nju idu svi sastojci koje oni obožavaju - puding, jafa keks, piškote, čokolada...Ali i odrasli ovu tortu itekako obožavaju.
Zato nije ni čudo što oni koji je probaju uvek kažu - bingo!
Ovo je jedan od recepata koji ima i u bakinom kuvaru, a već generacijama se priprema.
Sastojci:
Za biskvit:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 8 kašika mlevenih oraha
- 1 kašika ulja
- 1 kašika gorkog kakaa
Za krem od keksa:
- 350 g mlevenih keksa (pti ber, plazma)
- 250-300 ml gaziranog soka od narandže
- 250 g maslaca
- 250 g šećera u prahu
Za krem od pudinga:
- 3 kesice pudinga od vanile
- 900 ml mleka
- 250 g maslaca
- 200 g šećera u prahu
- 100 g čokolade za kuvanje
Dodatni sastojci:
- 300 g jafa keksa
- 300 g piškota
- 350-400 ml gaziranog soka od narandže
Takođe, probajte i recept za Ferero Roše tortu, koja je super za rođendane.
Za završni sloj i premazivanje torte:
500 ml slatke pavlake
Priprema:
U dubljoj činiji mikserom mutite jaja sa šećerom dok ne udvostruče volumen, pa dodajte prosejano brašno pomešano s kakaom i mlevene orahe, pa sve izmešajte. Dobijenu smesu izlijte u kalup za tortu (prečnika 28 cm) koji ste premazali maslacem i lagano ga pobrašnili.
Zagrejte rernu na 200 °C, pa pecite koru oko 15-20 minuta, odnosno dok biskvit ne počne da se odvaja od zidova kalupa. Pečeni biskvit izvadite iz rerne i dobro ohladite.
Napravite krem od keksa: sameljite keks (pti ber, plazma) pa dodajte gazirani sok od narandže, maslac i šećer pa sve mikserom izmutite u ujednačenu masu.
Zatim skuvajte 700 ml mleka, a s ostatkom mleka razmutite prašak za puding. Kad mleko provri, ulijte razmućeni prašak za puding i kuvajte dok se smesa ne zgusne. Skinite s vatre i dobro ohladite. U hladan puding dodajte penasto umiućeni maslac sa šećerom u prahu i sve dobro izmiksajte.
Dobijeni krem podelite na dva dela i u jedan deo krema dodajte otopljenu čokoladu.
Na tacnu stavite biskvit, pa preko njega ravnomerno premažite krem od mlevenog keksa. Potom preko kreme složite jafa keks, a onda namažite žuti krem. Piškote umočite u gazirani sok od narandže, pa složite na žuti krem. Preko piškota premažite čokoladni krem. Dobro ohladite.
Umutite slatku pavlaku, pa njome premažite celu tortu i još jednom dobro ohladite. Pre služenja po želji ukrasite perlicama, ukrasnim mrvicama ili drugim dekorativnim elementima.
BONUS VIDEO
(Espreso/24sedam)