Parče kolača sa čokoladom, suvim šljvama i orasima, Foto: Printscreen/Youtube/ Алена Митрофанова

poslastica za sve apre

NAJLAGNIJA POSLASTICA KOJA JE GOTOVA ZA MANJE OD POLA SATA: Kolač sa čokoladom, suvim šljivama i orasima

Najlaganija poslastica je kolač sa čokoladom, suvim šljivama i orasima koja se sprema za manje od pola sata

Objavljeno: 14.11.2023. 20:13h

Kada pomislimo na slatkiše odmah nam se prijede neki kremasti kolač ili torta.

Preko nedelje nemamo vremena da se baš zadržavamo u kuhinji, ali čim dođe vikend to je za nas žene druga kuća.

Svojim najmilijima redovno spremamo najukusnija kuvana jela kao što je srpska sarma bez koje ne može da prođe slava, kiseli kupus, prebranac...

Sva jela koja su sada aktuelna u hladnim danima.

Bez obzira na slane specijalitete, svi očekuju da pored toga imaju i dezert.

Sada je ispred vas jedan najlaganiji kolač sa čokoladom, suvim šljivama i orasima.

Priprema se vrlo lako i neće vam oduzeti puno vremena.

Iseckana čokoladafoto: Printscreen/Youtube/ Алена Митрофанова

Sledeći sastojci su potrebni za recept:

Za kore treba:

100 g oraha

6 jaja

140 g čokolade

Iseckani orasifoto: Printscreen/Youtube/ Алена Митрофанова

prstohvat soli

2 kašike kukuruznog skroba

4 kašike šećera

Za fil treba:

50 g suvih šljiva

400 g krem sira

Kora za kolačfoto: Printscreen/Youtube/ Алена Митрофанова

100 g putera

3 kašike šećera u prahu

10 g vanilin šećera

Za glazuru treba:

1-2 kašike mleka

Kore za kolačfoto: Printscreen/Youtube/ Алена Митрофанова

30-40 g čokolade

20 g putera

Ovo je priprema:

Čokoladu za koru isekcajte, pa otopite na pari, a orahe sitno iseckajte. Odvojite žumanca i belanca, pa umiksajte belanca dok ne dobijete čvrst šne i paralelno dodajte 2 kašike šećera.

Šljive po filufoto: Printscreen/Youtube/ Алена Митрофанова

U žumanca dodajte preostale 2 kašike šećera i kukuruzni skrob, pa dodajte otopljenu čokoladu i umiksajte. Potom postepeno dodajte umućena belanca i miksajte dok ne dobijete kompaktnu smesu za kolač. Dodajte iseckane orahe i promešajte.

Filovanje kolačafoto: Printscreen/Youtube/ Алена Митрофанова

Smesu za koru izlijte na pleh obložen pek papirom, ravnomerno rasporedite, pa pecitekoru za kolač oko 180°C oko 10 minuta. Kada se ohladi, skinite pek papir, isecite ivice, pa podelite koru uzdužno na 3 jednaka dela. U posudu ubacite krem sir i puter, pa dodajte šećer i vanilin šećer i mutite dok ne dobijete penastu strukturu.

Trećinu fila za kolač rasporedite po prvoj kori, rasporedite malo šljiva, pa prekrijte drugom korom. Ponovo rasporedite fil, dodajte malo šljiva, pa pokrijte drugom korom.

Preliv preko kolačafoto: Printscreen/Youtube/ Алена Митрофанова

Ponavljajte postupak do utroška materijala, a poslednji sloj kolača treba da vam bude kora. Isecite ivice sa strane, a čokoladu otopite na pari sa puterom i mleko, pa nanesite glazuru na kolač. Stavite kolač u frižider da se stegne oko 10 minuta.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa)