poslastica za sve apre
NAJLAGNIJA POSLASTICA KOJA JE GOTOVA ZA MANJE OD POLA SATA: Kolač sa čokoladom, suvim šljivama i orasima
Najlaganija poslastica je kolač sa čokoladom, suvim šljivama i orasima koja se sprema za manje od pola sata
Kada pomislimo na slatkiše odmah nam se prijede neki kremasti kolač ili torta.
Preko nedelje nemamo vremena da se baš zadržavamo u kuhinji, ali čim dođe vikend to je za nas žene druga kuća.
Svojim najmilijima redovno spremamo najukusnija kuvana jela kao što je srpska sarma bez koje ne može da prođe slava, kiseli kupus, prebranac...
Sva jela koja su sada aktuelna u hladnim danima.
Bez obzira na slane specijalitete, svi očekuju da pored toga imaju i dezert.
Sada je ispred vas jedan najlaganiji kolač sa čokoladom, suvim šljivama i orasima.
Priprema se vrlo lako i neće vam oduzeti puno vremena.
Sledeći sastojci su potrebni za recept:
Za kore treba:
100 g oraha
6 jaja
140 g čokolade
prstohvat soli
2 kašike kukuruznog skroba
4 kašike šećera
Za fil treba:
50 g suvih šljiva
400 g krem sira
100 g putera
3 kašike šećera u prahu
10 g vanilin šećera
Za glazuru treba:
1-2 kašike mleka
30-40 g čokolade
20 g putera
Ovo je priprema:
Čokoladu za koru isekcajte, pa otopite na pari, a orahe sitno iseckajte. Odvojite žumanca i belanca, pa umiksajte belanca dok ne dobijete čvrst šne i paralelno dodajte 2 kašike šećera.
U žumanca dodajte preostale 2 kašike šećera i kukuruzni skrob, pa dodajte otopljenu čokoladu i umiksajte. Potom postepeno dodajte umućena belanca i miksajte dok ne dobijete kompaktnu smesu za kolač. Dodajte iseckane orahe i promešajte.
Smesu za koru izlijte na pleh obložen pek papirom, ravnomerno rasporedite, pa pecitekoru za kolač oko 180°C oko 10 minuta. Kada se ohladi, skinite pek papir, isecite ivice, pa podelite koru uzdužno na 3 jednaka dela. U posudu ubacite krem sir i puter, pa dodajte šećer i vanilin šećer i mutite dok ne dobijete penastu strukturu.
Trećinu fila za kolač rasporedite po prvoj kori, rasporedite malo šljiva, pa prekrijte drugom korom. Ponovo rasporedite fil, dodajte malo šljiva, pa pokrijte drugom korom.
Ponavljajte postupak do utroška materijala, a poslednji sloj kolača treba da vam bude kora. Isecite ivice sa strane, a čokoladu otopite na pari sa puterom i mleko, pa nanesite glazuru na kolač. Stavite kolač u frižider da se stegne oko 10 minuta.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)