paŽnja
"AKO BIRATE IZMEĐU KISELOG MLEKA I JOGURTA, IZABERITE OVO": Dr Vojislav Perišić šokirao, SADRŽI 50 PUTA VIŠE...
- Kiselo mleko nije bolje od jogurta. Istina je da ono ima 50 puta više probiotskih bakterija nego jogurt - rekao je
Kiselo mleko - zdrava i ukusna namirnica koja se već vekovima koristi u ishrani na prostorima Balkana.
Iako je nekada bilo poznato kao pokvareno mleko, danas je poznato kao hrana bogata kalcijumom, ključnim mineralom za zdravlje kostiju, ali i kompleksom vitamina B. Međutim, ono što čini najveće bogatstvo kiselog mleka su prirodni probiotici koji doprinose zdravlju i dugovečnosti.
Gastroenterolog dr Vojislav Perišić, gostujući u emisiji "Jutro" na Prvoj, ističe da kiselo mleko nije bolje od jogurta, već se preporučuje u određenim situacijama.
- Kiselo mleko nije bolje od jogurta. Istina je da ono ima 50 puta više probiotskih bakterija nego jogurt - rekao je.
Naime, kiselo mleko sadrži 50 puta više probiotskih bakterija od jogurta, ali i dosta laktoze koja se kod ljudi reguliše samo u slučaju njenog deficita. Zbog toga se preporučuje deci koja imaju akutne infekcije ili crevne infekcije, jer doprinosi poboljšanju zdravlja.
Dr Perišić takođe savetuje da se obrati pažnja na količinu laktoze u kiselom mleku, jer ukoliko se unese previše, može doći do nadimanja. U tom slučaju, preporučuje se prelazak na jogurt sa manje laktoze, odnosno onaj koji ima samo dva odsto laktoze. Takođe, ukoliko se radi o težim gastroenteritisima, preporučuje se jogurt, dok je kiselo mleko bolji izbor u blažim slučajevima. Interesantno je i to što kiselo mleko sadrži proteine koji utiču na mišićnu snagu, a istraživanja su pokazala da tri organske kiseline koje se nalaze u debelom crevu mogu da utiču na mozak. Zbog toga je preporučljivo obratiti pažnju na vrstu mleka koje se konzumira, a dr Perišić ističe da je kozje mleko zdravija opcija. Postoje mnogobrojne studije koje ukazuju na to da je kiselo mleko ključno za dugovečnost, a dr Perišić je potvrdio da bakterija Lactobacillus bulgaricus, koja se nalazi u kiselom mleku, utiče na spremnost u odbrani od infekcija. Zato je važno obratiti pažnju na sastav proizvoda i izabrati one koji sadrže ovu probiotsku bakteriju.
(Espreso/Republika)