BOLJI UKUS NE POSTOJI
NAJSOČNIJA SARMA OD KISELOG KUPUSA: Iskusne domaćice samo ovakvu motaju - tradicionalni recept iz stare sveske
Idealno je vreme za omiljeno jelo
Kako je krenula sezona kiselog kupusa, naravno da će se sarma krčkati u svakom domu. Donosimo vam recept koji će vas sigurno oduševiti.
Sastojci:
- 2 manje ili 1 veća glavica kiselog kupusa
- 2 šoljice pirinča
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- malo suvih rebara
- malo suve slanine
- 2 srednje glavice crnog luka
- ulje
- 1 jaje
- so
- biber
- vegeta
- aleva paprika
Priprema:
Odvojite listove kupusa i držite ih u vodi oko 10 minuta, a zatim skinite zadebljanja sa listova.
Na ulju propržite sitno iseckan crni luk, dodajte malo iseckane slanine, a zatim mleveno meso. Pri kraju dodajte pirinač, malo soli, vegete, mlevenog bibera i aleve paprike. Kada se smesa ohladi, umutite jaje i sve dobro izmešajte. Listove kupusa punite tim nadevom i uvijajte sarme.
U veliku duboku šerpu sipajte ulje i stavite listove kupusa da pokriju dno, pa ređajte sarme u krug tako da u sredini suda ostane manji prazan prostor. Između sarmi stavljajte rebra i slaninu. Nalijte vodom, ali da sarme ne budu potpuno u njoj, i pokrijte listovima kupusa. Stavite na sarme manji poklopac (uži od šerpe), pa veći poklopac na šerpu i kuvajte da provri.
Probajte i sarme sa jagnjećim mesom.
Nastavite da kuvate na umerenoj temperaturi dok tečnost upola ne uvri i listovi kupusa ne budu meki.
Pri kraju kuvanja napravite zapršku od ulja, jedne ravne kašike brašna i malo aleve paprike. Time prelijte sarmu i još malo kuvajte.
BONSU VIDEO
(Espreso/Krstarica)