Sarma, Foto: Printscreen/Youtube/ Nasa Kuhinja

BOLJI UKUS NE POSTOJI

NAJSOČNIJA SARMA OD KISELOG KUPUSA: Iskusne domaćice samo ovakvu motaju - tradicionalni recept iz stare sveske

Idealno je vreme za omiljeno jelo

Objavljeno: 12.11.2023. 14:03h

Kako je krenula sezona kiselog kupusa, naravno da će se sarma krčkati u svakom domu. Donosimo vam recept koji će vas sigurno oduševiti.

Sastojci:

  • 2 manje ili 1 veća glavica kiselog kupusa
  • 2 šoljice pirinča
  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • malo suvih rebara
  • malo suve slanine
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • ulje
  • 1 jaje
  • so
  • biber
  • vegeta
  • aleva paprika
foto: Printscreen/youtube/SOS Kitchen

Priprema:

Odvojite listove kupusa i držite ih u vodi oko 10 minuta, a zatim skinite zadebljanja sa listova.

Na ulju propržite sitno iseckan crni luk, dodajte malo iseckane slanine, a zatim mleveno meso. Pri kraju dodajte pirinač, malo soli, vegete, mlevenog bibera i aleve paprike. Kada se smesa ohladi, umutite jaje i sve dobro izmešajte. Listove kupusa punite tim nadevom i uvijajte sarme.

foto: Printscreen/Youtube/Aurora Recepti

U veliku duboku šerpu sipajte ulje i stavite listove kupusa da pokriju dno, pa ređajte sarme u krug tako da u sredini suda ostane manji prazan prostor. Između sarmi stavljajte rebra i slaninu. Nalijte vodom, ali da sarme ne budu potpuno u njoj, i pokrijte listovima kupusa. Stavite na sarme manji poklopac (uži od šerpe), pa veći poklopac na šerpu i kuvajte da provri.

Probajte i sarme sa jagnjećim mesom.

Nastavite da kuvate na umerenoj temperaturi dok tečnost upola ne uvri i listovi kupusa ne budu meki.

Pri kraju kuvanja napravite zapršku od ulja, jedne ravne kašike brašna i malo aleve paprike. Time prelijte sarmu i još malo kuvajte.

BONSU VIDEO

(Espreso/Krstarica)