dobro je znati
SRBI TAMANE OVE NAMIRNICE, A ONE PRAVE PAKAO U CREVIMA: Bolje ih izbegavajte jer prave nekontrolisane GASOVE
Postoji nekoliko povrća koje bi moglo biti štetno za vaš probavni sistem
To uključuje mnoge koje će verovatno dovesti do pojave gasova i nadimanja. Postoji jedna kategorija za koju se stručnjaci slažu da je bolje izbegavati ove zime ako se borite s ovim problemima.
Dijetetičarka Ejmi Šapiro rekla je nešto više o tome kako povrće može uzrokovati komplikacije creva. Razložila je nekoliko mogućih nedostataka ove ukusne hrane koja izaziva gasove.
Povrće poput prokelja, kelja, kupusa, karfiola i brokuolija svakako ima velike zdravstvene prednosti. Međutim, ako se borite s hroničnom nadutošću, možda biste trebali razmisliti o uklanjanju ovih krivaca. Prema njenim rečima, "oni su poznati po tome što izazivaju gasove i nadimanje, posebno kada se konzumiraju sirovi".
Šapiro objašnjava da postoji jedan poseban sastojak u ovom povrću koji je najviše kriv za nadmanje.
"Sadrže molekul šećera zvan rafinoza koji mnogima može biti težak za varenje, zajedno s visokim nivoom fermentabilnih vlakana koja hrane vaš mikrobiom creva, ali mogu ostaviti osećaj gasa", kaže ona.
Međutim, postoji jedno moguće rešenje. Kuvanje često pomaže, uverava Šapiro. Ona takođe napominje da bi "dobro žvakanje ili uzimanje probavnih enzima" moglo biti od koristi.
Međutim, ako zaista ne želite da rizikujete potencijalne probavne tegobe, postoji nekoliko zamena koje možete napraviti.
"Zdrave zamene su lisnato povrće, korjenasto povrće kao što su cvekla, šargarepa, repa, rotkvice, krastavci, paradajz i još mnogo toga", navodi Šapiro.
BONUS VIDEO
(Espreso/najzena)