Posna musaka sa tikvicama, Foto: Printscreen/Youtube/ Marija Karma

za dane posta pun pogodak

STARE DOMAĆICE PRAVE NAJSOČNIJU POSNU MUSAKU SA TIKVICAMA: Nećete osetiti da nema mesa - ukus kida koliko je dobra

Stare domaćice prave najsočniju posnu musaku sa tikvicama, u kojoj nećete osetiti da nema mesa, a ukus kida koliko je dobra

Objavljeno: 11.11.2023. 10:53h

Ako nemate ideje šta da spremate za Božićni post koji se bliži, ne morate da očajavate jer će vam jedno ukusno jelo dobro doći.

Navikli smo da u tim danima spremamo prebranac koje je naše tradicionalno jelo, a pored njega i ribu, krompir salatu...

Sada je pred vama posna musaka sa tikvicama domaćica koja ukusom osvaja, a shvatićete i da je ukusnija bez mesa.

Crni luk i šargarepafoto: Printscreen/Youtube/ Marija Karma

Ovi sastojci su vam potrebni za najukusniji recept:

biljna pavlaka

2 tikvice isečene na uzdužne trake

4 kašike ulja

2 sitno sečene glavice luka

so,biber

Šargarepa i crni luk u blenderufoto: Printscreen/Youtube/ Marija Karma

2 rendane šargarepe

1 veza sremuša (ako ima) ili 2-3 čena belog luka

1 crvena paprika isečena na manje kocke

100g koprive

1 šolja pirinča dugo zrno (2dl)

Sada ide priprema:

Pirinač preliti vrelom vodom da ogrezne i ostaviti da tako stoji oko 30 min. Tako će mu trebati manje vremena da bude kuvan prilikom kasnije pripreme.

Dinstanje povrća za posnu musakufoto: Printscreen/Youtube/ Marija Karma

Listove koprive blanširajte (kuvajte) u kipućoj vodi oko 3 min.

Ocedite (sačuvajte vodu u kojoj je kopriva kuvana), ostavite da se malo ohladi pa iseckajte na manje komade.

Na zagrejanom ulju u dubljem propržite crni luk, a kada luk omekša dodati šargarepu pa nastaviti prženje oko 2 min uz mešanje.

Nakon toga dodati papriku pa nastaviti prženje još oko 2 min uz mešanje.

Začiniti solju i biberom pa dodati sitno seckani sremuš i koprivu, malo promešajte pa dodajte pirinač i začinite sa još malo soli i bibera.

Posna musaka sa tikvicama u plehufoto: Printscreen/Youtube/ Marija Karma

Sve dobro promešajte, dodajte malo vode u kojoj je kopriva kuvana i krčkajte tako oko 5 min uz povremeno dolivanje vode od koprive i mešanje.

U dobro nauljen pleh (22cm) po dnu poređati tikvice isečene na trake pa preko njih rasporediti fil od povrća i pirinča.

Fil prekriti tikvicama na isti način kao i dno.

Musaku preliti biljnom pavlakom.

Posna musaka sa tikvicama u plehufoto: Printscreen/Youtube/ Marija Karma

Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40 min.

Pred kraj po potrebi prekriti aluminijumskom folijom da ne zagori.

Nakon pečenja ostaviti da se hladi barem 20 min.

Bonus video:

(Espreso/Posnajela.rs)