za dane posta pun pogodak
STARE DOMAĆICE PRAVE NAJSOČNIJU POSNU MUSAKU SA TIKVICAMA: Nećete osetiti da nema mesa - ukus kida koliko je dobra
Stare domaćice prave najsočniju posnu musaku sa tikvicama, u kojoj nećete osetiti da nema mesa, a ukus kida koliko je dobra
Ako nemate ideje šta da spremate za Božićni post koji se bliži, ne morate da očajavate jer će vam jedno ukusno jelo dobro doći.
Navikli smo da u tim danima spremamo prebranac koje je naše tradicionalno jelo, a pored njega i ribu, krompir salatu...
Sada je pred vama posna musaka sa tikvicama domaćica koja ukusom osvaja, a shvatićete i da je ukusnija bez mesa.
Ovi sastojci su vam potrebni za najukusniji recept:
biljna pavlaka
2 tikvice isečene na uzdužne trake
4 kašike ulja
2 sitno sečene glavice luka
so,biber
2 rendane šargarepe
1 veza sremuša (ako ima) ili 2-3 čena belog luka
1 crvena paprika isečena na manje kocke
100g koprive
1 šolja pirinča dugo zrno (2dl)
Sada ide priprema:
Pirinač preliti vrelom vodom da ogrezne i ostaviti da tako stoji oko 30 min. Tako će mu trebati manje vremena da bude kuvan prilikom kasnije pripreme.
Listove koprive blanširajte (kuvajte) u kipućoj vodi oko 3 min.
Ocedite (sačuvajte vodu u kojoj je kopriva kuvana), ostavite da se malo ohladi pa iseckajte na manje komade.
Na zagrejanom ulju u dubljem propržite crni luk, a kada luk omekša dodati šargarepu pa nastaviti prženje oko 2 min uz mešanje.
Nakon toga dodati papriku pa nastaviti prženje još oko 2 min uz mešanje.
Začiniti solju i biberom pa dodati sitno seckani sremuš i koprivu, malo promešajte pa dodajte pirinač i začinite sa još malo soli i bibera.
Sve dobro promešajte, dodajte malo vode u kojoj je kopriva kuvana i krčkajte tako oko 5 min uz povremeno dolivanje vode od koprive i mešanje.
U dobro nauljen pleh (22cm) po dnu poređati tikvice isečene na trake pa preko njih rasporediti fil od povrća i pirinča.
Fil prekriti tikvicama na isti način kao i dno.
Musaku preliti biljnom pavlakom.
Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40 min.
Pred kraj po potrebi prekriti aluminijumskom folijom da ne zagori.
Nakon pečenja ostaviti da se hladi barem 20 min.
Bonus video:
(Espreso/Posnajela.rs)