Zapečeni kačamak u tanjiru, Foto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

specijalitet kao iz restorana

STARINSKO JELO KOJE SAMO NAŠE BAKE PRAVE ZA DORUČAK: Zapečeni kačamak - recept iz beleške koji samo one znaju

Zapečeni kačamak je starinsko jelo koje samo naše bake prave za doručak po receptu iz beleške koji samo one znaju

Objavljeno: 11.11.2023. 09:02h > 09:07h

Znamo da je doručak najvažniji obrok i da niko ne treba da ga preskače, jer je jako važno da se dan započne sa zdravim obrokom koji daje energiju.

Navikli smo vikendom da jedemo ukusne prženice, kajganu, palentu...

Sve specijalitete koje od malena jedemo kod naših starih na selu.

Ono što ne znaju mnogi jeste da naše bake redovno spremaju zapečeni kačamak koji je bolji od tradicionalnog na koji ste navikli, jer kad se spremi na ovakav način dobijete pravo jelo kao iz restorana.

Ulje u tiganjufoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

Ovo su sastojci po kojima se ovaj recept priprema:

300 gr. kukuruznog brašna

1 l. vode

50 ml. ulja, masti, ili putera

500 ml. mleka

Povrće u tiganjufoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

1 šaka soli

Za nadev:

Začinska crvena paprika

300gr. praziluka

Ulje

1 crvena paprika

Povrće preko kačamakafoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

300-500gr. sira

Ovo je priprema:

U litar vode stavite šaku soli, a onda dodajte mleko i mast ili ulje. Kada provri tečnost, dodajte kukuruzno brašno pa napravite kačamak.

Kačamak u tepsijifoto: Printscreen/Youtube/Kuhinja Valentina Mašković

U tiganju prodinstajte praziluk i crvenu papriku sa začinima.

U pleh stavite kačamak, prelijte sa maslacem u koji ste dodali začinsku papriku, preko stavite fil od praziluka, a preko sir. Pecite sve 15 minuta na 180 stepeni Celzijusa.

Bonus video:

(Espreso/Stil)