svaka žena je znala recept
OVAKVE KIFLICE SU BILE NAJPOZNATIJE U JUGOSLAVIJI: Filuju se sa domaćim pekmezom - jeftine, ukusne i mekane
"Bunar kiflice" su bile najpoznatije u Jugoslaviji, filuju se sa domaćim pekmezom, a jeftine su, ukusne i mekane
Teško da možemo da zamislimo dane bez testa i raznih peciva.
Mekane domaće kiflice su nam svima omiljene, jer možemo da ih filujemo na razne načine.
Neko ih sprema u slanoj, a neko u slatkoj varijanti, kako god okrenete one uvek ispadnu savršeno ukusne.
Danas žene imaju svoje razne pripreme, a pred vama su Bunar kiflice koje su bile najpoznatije u Jugoslaviji i svaka žena ih je spremala po pripremi koju je znala napamet.
Izdvojeni su sastojci za taj recept:
200g svinjske masti
400g brašna (glatko) + kašičica istog brašna za kvasac
2 dcl mlakog mleka
1 vel. kašika šećera
1 kašičica soli
1/2 svežeg kvasca ukupno 20g (a može i paketić 7g suvog)
Za nadev je potrebno:
šećer u prahu za valjanje
pekmez od šljiva ili po želji
Priprema Bunar kiflica je tu:
Kvasac izmrvite u toplo mleko, dodajte kašiku šećera, pa ostavite da se aktivira. Mast umutite sa preostalim šećerom i jajima. U mast postepeno dodajte brašno i kvasac, pa zamesite glatko testo. Pokrijte folijom i ostavite u frižideru da prenoći. Sutradan testo podelite u tri jednaka dela.
Svaki od njih razvucite na debljinu oko pola centimetra, pa isecite na 9 jednakih trouglova. U širi deo dodajte po kašiku džema i zamotajte kiflice. Ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje, pa ih pecite na 180 stepeni najviše 20 minuta. Vodite računa da vam kiflice ostanu što belje ili da tek blago porumene. Dok su još tople uvaljajte ih u šećer u prahu.
Bonus video:
(Espreso/Svetplus.com/Sašina kuhinja)