samo pravi ovo znaju
CEO ŽIVOT PRAVIMO OVU GREŠKU PRILIKOM SUŠENJA ČAŠA: Stručnjaci otkrili zašto NIKAKO ne treba da ih okrećemo naopako
Evo zašto ovo ipak nije dobra ideja
Koliko vas je prilikom pranja sudova čaše postavilo da se suše naopako? Verovatno će odgovor mnogih biti da se tako radilo oduvek i da nije ništa neobično, međutim, eksperti za posuđe tvrde da je i te kako pogrešno. Naime, jedan stručnjak je preko TikToka otkrio da takav način odlaganja čaša ozbiljno narušava njihov kvalitet, te da tako postaju mnogo lakše lomljive.
On je objavio video u kom do detalja objašnjava svoju teoriju.
- Ivica stakla u gornjem delu čaše, na koji ona direktno naleže kada je postavite naopako na krpu ili posudu za ceđenje sudova, jeste njen najkrhkiji deo. Kada čašu stavite naopako, čitava njena težina se oslanja na taj deo. Upravo to će prouzrokovati da ona veoma brzo pukne. Tako zapravo dolazi do razbijanja najvećeg broja čaša - ističe se u video-snimku.
Ovo je potvrdila još jedna ekspertkinja, Kej Vagner.
- Neke čaše imaju veoma delikatan obod koji nije napravljen da izdrži punu težinu čaše. Ako je to slučaj s vašim sudovima, nemojte čuvati čaše naopako, niti ih tako sušiti, jer će to dovesti do prevelikog pritiska na obod i na kraju može slomiti čaše, što će se verovatno i desiti - smatra Vagnerova.
Međutim, ona je ukazala i na razloge zbog kojih je čuvanje čaša naopako prihvatljivo. Samo jedan od njih jeste sprečavanje nagomilavanja prašine u sudovima, kao i onemogućavanje insektima da uđu u njih.
Snimak je dobio 128.000 sviđanja, a samo neki od komentara bili su ovi:
- Tačno je da će biti lomljive, ali u suprotnom će biti prašnjave -
- Odličan savet, još se i pitam zašto mi se čaše lome -
- Čitavog života naopako okrećem čaše i nikad mi nijedna nije pukla -
- Ja pre biram da mi čaše budu čiste i bez buba -
- Počeću da praktikujem da ih ne stavljam više naopako - glasile su samo neke od reakcija.
BONUS VIDEO
(Espreso/srecna.republika)