TOPI SE U USTIMA
TORTA ZA KOJU KAŽU DA JE ČOKOLADNA FANTAZIJA: Recept za tradicionalnu poslasticu iz AUSTRIJE stiže pravo KOD NAS
Pre serviranja, Panama tortu treba dobro da ohladite
Prave stvari nikad ne dosade. Čokoladna torta je sveveremeni slatkiš koji ima bezbroj varijacija - Saher, nugat, Prag, reform... I svaka ima neku svoju osobenost koja je razlikuje od drugih.
Torta Panama je tradicionalna, klasična torta od čokolade poreklom iz Austrije. Izmišljena je u znak sećanja na otvaranje Panamskog kanala 1914. godine, a najčešće se sastoji od badema, tamne čokolade, jaja, putera, teblanširanih i tostiranih badema.
Ona je kao polaznu tačku za inspiraciju imala panamski kolač Sopa Borracha (pijana supa) koji se sastoji od biskvita natopljenog panamskim rumom a pripremao se najčešće za praznike i svečanosti.
Vreme pripreme:
90 minuta
Sastojci:
Za biskvit:
8 jaja
150 g šećera
50 g ćokolade
200 g badema
50 g brašna
1 kesica praška za pecivo
Za krem:
4 jaja
120 g šećera u prahu
150 g čokolade
250 g putera
2 kašike ruma
2 kesice vanilinog-šećera
Za glazuru:
150 g čokolade
100 g putera
1 kašičica ulja
I još:
2 dl mleka
2 kašike ruma
Priprema:
1. Za biskvit umutite penasto žumanca sa šećerom. Dodajte istopljenu prohlađenu čokoladu i samlevene bademe.
2. Ubacite prosejano brašno, promešajte pa sneg od belanaca. Polako sve sjedinite.
3. Kalup prečnika 22 cm obložite pek-papirom premazanim puterom i posutim brašnom. Rasporedite smesu za biskvit i pecite oko 40 minuta na 170 stepeni.
4. Dobijeni biskvit presecite na dva mesta da dobijete 3 kore. Pomešajte mleko i rum i time natopite kore.
5. Za fill umutite jaja s obe vrste šećera i kuvajte na pari, muteći mikserom 10 minuta.
6. Ubacite izlomljenu čokoladu i kuvajte na pari još 5 minuta.
7. Krem pokrijte providnom folijom da se ne uhvati korica i ostavite da se ohladi.
8. U ohlađen fil dodajte omekšali puter sve vreme muteći. Na kraju ulijte rum.
9. Torta se ređa ovim redosledom: kora, fil, kora, fil, kora fil. Pre sklapanja svaku koru premažite rumom.
10- Za glazuru u na pari otopljen puter dodajte čokoladu i ulje i njome namažite tortu koja je stajala bar dva sata u frižideru ili preko noći.
Pre serviranja, Panama tortu treba dobro da ohladite.
(Espreso/24sedam)