Pita sa krompirom, Foto: Printscreen/Youtube/ foodstation

prijatno

OVA PITA OD 3 SASTOJKA JE BILA MEGA POPULARNA U JUGOSLAVIJI, A DANAS JE SE ŽENE NI NE SEĆAJU: Uz krompir IDE I OVO

Poslužite je sa pavlakom ili kajmakom

Objavljeno: 10.11.2023. 10:24h > 10:36h

Ukoliko ste ljubitelji pita, bilo da se radi o slanim ili slatkim, u nastavku vam donosimo proveren recept koji će vas oduševiti.

Pravi se sa krompirom, a odlično se slaže i sa malo pavlake.

Brza krompirača sastojci:

pakovanje kora za pitu, 1 kg krompira, veliki luk, so, biber.

Za preliv:

300 ml vode + 50 ml ulja

Priprema:

foto: Printscreen/Youtube/ foodstation

Krompir i luk oljuštite i iseckajte na sitne kockice. Začinite ih obilno biberom i solju.

U posebnoj posudi pomešajte vodu i ulje i dodajte prstohvat soli.

Posudu premazati uljem ili mašću. Jednu koru stavite na dno posude, premažite je mešavinom ulja i vode, pa na nju zalepite drugu koru. Dodati tri kašike fila i nastaviti proces dok ne potrošite sve kore i sav fil. Poslednji sloj neka budu dve kore koje ste dobro „ugurali“.

Prelijte ostatkom mešavine vode i ulja i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 35 do 40 minuta.

Poslužite je sa pavlakom ili kajmakom.

Savet: Umesto obične vode možete koristiti mineralnu, koja daje posebnu gipkost i nešto drugačiju teksturu, piše zadovoljna.hr.

Prijatno!

(Espreso/Zadovoljna)