bolji od bilo koje torte
STARI KOLAČ KOJI SAMO NAŠE BAKE NE ZABORAVLJAJU DA PRAVE: Salčići sa pekmezom - recept iz starinske sveske
Salčići sa pekmezom je stari kolač koji samo naše bake ne zaboravljaju da prave po receptu iz starinske sveske
Stari kolači su uvek dobrodošli i obradujemo im se više nego bilo čemu.
Naše majke prave najukusnije ruske kape, a bake su poznate po jednostavnim poslasticama.
Obožavamo kada kuća miriše na kolačiče koji se spremaju u rerni naročito u zimskim hladnim danima.
Tako je pred vama jedan starinski kolač - salčići sa pekmezom koji naši stari spremaju redovno svojim unucima i bez nekih velikih povoda.
Recept ide po ovim sastojcima:
šećer u prahu
600 g brašna
pekmez od kajsija
4 žumanceta
1 vanilin šećer
rendana kora jednog celog limuna
350 g svinjskog sala
prstohvat soli
300 ml kisele vode
Način pripreme je sada ispred vas:
U dublju vanglu prosejati brašno, dodati žumanca, koru od limuna, 1 kašiku sala, so i postepeno dodavati vodu. Umesti srednje mekano testo, raklagijati tanko i premazati sa 1/3 sala, preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara na sobnoj temperaturi (poželjno je da prostorija bude hladnija) nekih pola sata.
Postupak ponoviti još dva puta, četvrti put rasklagijati testo na debljinu 1cm, opkrojiti nožem sa svih strana da bi se lepo razlistalo, iseći na kvadrate i na svaki staviti kašičicu džema.
Preklopiti dva kraja testa prema sredini i malo pritisnuti da se ne bi otvorili prilkom pečenja ili lagano preklopiti na pola. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 15-20 minuta. Gotove salašnjake malo prohladiti, obilno posuti prah šećerom i vanilin šećerom i uživati lisnatim, hrskavim zalogajima.
Uživajte u ovom kolaču.
Bonus video:
(Espreso/Stil)