PROBAJTE I VI
TAJNI RECEPT ZA POSNI PREBRANAC SAD JE UGLEDAO SVETLOST DANA: Trik je u 1 začinu, profesionalni kuvari ovo rade
300 g praziluka, isečenog na kolutiće
Tradicionalno jelo na našim prostorima, omiljeno za sve ljubitelje pasulja. Toplo ili hladno, podjednako je ukusno.
Sastojci
400-500 g pasulja tetovca (količina zavisi od zapremne posude u kojoj će se zapeći)
300-600 g luka isečenog na rebarca (količina luka po želji)
300 g praziluka, isečenog na kolutiće
2 čena sitno isečenog belog luka
1 glavica sitno isečenog luka
2 kašičice ljute tucane paprike
1 kašičica slatke aleve paprike
so i sveže mleveni crni biber
1,5 dl maslinovog ulja
2-3 lista lorbera
Dodaj na popis za kupnju
Priprema
1.
Oprati probran pasulj, naliti vodom i ostaviti preko noći da nabubri.
2.
Sutradan odliti vodu, sipati novu i kuvati pasulj oko 10-15 minuta, pa i tu vodu odliti.
Ovaj postupak može se ponavljati još nekoliko puta da bi se umanjio problem sa nadimanjem.
Kada voda sa pasuljem provri, dodati sitno isečenu glavicu luka i kuvati dok pasulj potpuno omekša, pazeći da se ne raskuva.
3.
Rernu zagrejati na 200°C.
U većem tiganju ili odgovarajućoj posudi, na pola količine zagrejanog ulja pržiti luk isečen na rebarca a kada zastakli dodati praziluk i nastaviti prženje dok ne počnu da se karamelizuju. Tada dodati, beli luk i sačekati da zamiriši. Skloniti sa ringle.
Posoliti, pobiberiti, posuti ljutom i slatkom alevom paprikom i dobro sve promešati.
4.
Zemljanu ili odgovarajuću posudu poprskati uljem, kutlačom sipati 1/3 kuvanog pasulja posoliti ga i pobiberiti, posuti malo ulja, po njemu rasporediti pola količine luka, sipati drugu trećinu pasulja, začiniti ga, posuti ostatkom luka i završiti pasuljem. Naliti kutlaču ili dve vode u kojoj je pasulj kuvan i sve još malo posoliti, pobiberiti, politi uljem, udenuti lorber i zapeći u zagrejanoj rerni oko 35-40 minuta, da se formira korica i lepo porumeni.
Bonus video
(Espreso/Coolinarka.com)