takve nema nigde
ZAPOSTAVLJENA POSNA TORTA KOJA SE PRAVILA SAMO U JUGOSLAVIJI: Ukusna, kremasta i sočna - starinski recept
Posna Moskva šnit torta je zapostavljena torta koja se samo pravila u Jugoslaviji, po starinskom receptu zbog kojeg je ukusna, kremasta i sočna
S obzirom da su slave već uveliko krenule, neke od njih nisu mrsne, pa će ženama dobro doći jedna posna torta.
Znamo da je Moskva šnit jedna od omiljenih, a vi sada možete da je napravite i u posnoj verziji po starinskom receptu, kao što se spremala u Jugoslaviji.
Kremasta, ukusna, lagana...
Za sve prilike je idealno rešenje i sa njom nema šanse da pogrešite, jer će vam svi tražiti parče više.
Sastojci koji su potrebni za ovaj recept su:
Za jednu koru:
250 g brašna
2 male šoljice (od o,7 dl.) šećera
5 kašika mlevenih oraha
2 šoljice kisele vode
2 kašike kakao praha
1 šoljica ulja
1 kašičica praška za pecivo
1 kašika meda
Za prvi fil:
150 g prah šećera
1,3 l soka od ananasa
250 g margarina
250 g pudinga od vanile
2 dl soka od ananasa iz konzerve
10 kašika šećera
Za drugi fil:
500 ml posne slatke pavlake
Porebno je još:
1 konzerva ananasa.
300 g višanja
Ovako se pravi:
Sve sastojke za koru izmešati kašikom i smesu izliti u podmazan i brašnom posut pleh, pa peći koru na 200 stepeni C 20 min (pleh 23×33).
Na isti način napraviti još jednu koru. Kad se kore ohlade preseći ih na pola da se dobiju ukupno 4 kore.
Za prvi fil staviti sok sa šećerom da provri, a puding razmutiti sa sokom iz konzerve, pa skuvati fil.
Kad se ohladi sjediniti ga sa prethodno izmućenim posnim margarinom i prah šećerom.
Za drugi fil izmutiti posnu slatku pavlaku.
Višnje staviti u cediljku da se ocede.
Prvu koru poprskati sa sokom koje su pustile višnje, premazati prvim filom, poredjati ananas, pa premazati slatku pavlaku.
Staviti drugu koru, poprskati je, zatim naneti prvi fil, poredjati sve višnje, slatka pavlaka, poprskana treća kora, prvi fil, ananas, slatka pavlaka, četvrta kora.
Celu tortu premazati sa prvim filom, pa preko premazati ostatak slatke pavlake.
Torta je dosta“visoka“. Možete koru praviti i u većem plehu (npr. 38×26 ispadne 3 kore), ali ih onda nemojte presecati na pola.
Bonus video:
(Espreso/Posnajela.rs)