topi se u ustima
U SVETU JE ZOVU ŠARLOTA TORTA, KOD NAS JE POZNATA KAO MARKIZA: Danas sve SRPSKE domaćice TRAŽE RECEPT, ukus osvaja
Veličanstven izgled, a još bolji ukus
Markiza ili Šarlota, u pitanju je predivna torta koja se ističe među ostalim poslasticama i izgledom, ali i ukusom, a priprema se više nego jednostavno!
Bilo da je zovete torta Šarlota ili markiza, u pitanju je divan kolač koji se jednostavno sprema. Samo treba da pripremite piškote, fil i osvežavajuće voće po izboru.
Na leto to mogu biti jagode, ali možete koristiti i one smrznute. Možete birati i višnje ili sačekati leto za trešnje...
Za šta god se odlučili, Šarlota će biti divnog ukusa. Najviše vremena se, zapravo, čeka da se torta ohladi, ali priprema je sasvim jednostavna.
Sastojci:
500 ml mleka
5 žumanaca
200 ml slatke pavlake
125 gr šećera
kesica želatina
mahuna vanile (ili koristite tečni ekstrakt vanile)
pakovanje piškota
voće po želji
Priprema:
Mleko i vanilu prokuvajte zajedno. Žumanca i šećer penasto umutite, pa dodajte postepeno u mleko. Mešajte mutilicom na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Sklonite sa šporeta i dodajte želatin koji ste rastvorili u vodi po uputstvu s kesice. Mešajte dok se sve ne rastopi i sjedini. Dodajte umućenu slatku pavlaku. Možete dodati i naseckano voće u fil.
Dno i strane kalupa obložite piškotama. Ivice kalupa možete obložiti piškotama koje ste nakvasili mlekom kako bi bile mekše. Dodajte fil u piškote. Ostavite nekoliko sati da se stegne u frižideru.
Ukrasite Šarlotu višnjama, jagodama, trešanjama...
Bonus video:
(Espreso/Glossy)