vaŽno
DOKTORKA OTKRILA DA JE OVO NAJGORA VRSTA MESA KOJE SVAKODNEVNO JEDEMO: Garantuje UPALU i DEBLJANJE, nema LOŠIJEG
Kezia Džoj, doktorka, otkrila je koja su to tri najgora mesa kada su u pitanju upale i debljanje
Određeno meso, posebno prerađeno, može doprineti upali u telu i potencijalno dovesti do debljanja ako se redovno konzumira.
Kezia Džoj, doktorka, otkrila je koja su to tri najgora mesa kada su u pitanju upale i debljanje. Džoj je otkrila da su prerađeno meso, crveno meso i konvencionalno uzgojeno meso tri najgora krivca za pogoršanje upale i doprinos debljanju.
Prerađeno meso
Prerađeno meso, poput slanine, viršli, kobasica i delikatesnog mesa, povezano je sa štetnim zdravstvenim efektima, posebno u vezi sa upalom i debljanjem.
"Kobasice, slanina, viršle i delikatesi koji su sušeni, dimljeni ili soljeni često sadrže visok nivo zasićenih masti, kao i aditiva kao što su nitrati, koji mogu doprinieti upali. Prerađeno meso je takođe visoko u kalorija i soli, što može dovesti do debljanja i povećanja krvnog pritiska", kaže Joy.
Crveno meso
Iako je crveno meso vredan izvor esencijalnih nutrijenata poput gvožđa i proteina, prekomerna konzumacija, posebno masnih komada, povezana je sa zdravstvenim problemima. Štaviše, crveno meso je kalorično, što ga čini lakim za prekomernu konzumaciju, što može dovesti do debljanja.
Džoj navodi da masni komadi crvenog mesa i mlevene govedine s visokim sadržajem masti mogu potaknuti upalu i debljanje kada se konzumiraju u prekomernoj količini. Oni su bogati zasićenim mastima, što može povećati nivo lošeg holesterola ( LDL) i doprinose razvoju srčanih bolesti. Neka istraživanja takođe sugerišu da spoj pod nazivom neu5gc, koji se nalazi u crvenom mesu, može uzrokovati upalu.
Naravno, postoje brojne zdravije alternative takvom mesu koje ne samo da pruža esencijalne nutrijente, već nudi i ugodan ukus. Joy predlaže nemasno meso, masnu ribu poput lososa, skuše i sardine, te biljne proteine kao što su pasulj, tofu i slično.
(Espreso/Najžena)