Kolač Damen kapric, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

majko mila kakav ukusa

ZABORAVLJENI STARINSKI KOLAČ "DAMEN KAPRIC" KOJI SAMO NAŠE BAKE PRAVE: Jeftin i ukusan - recept sa papira

"Damen kapric" je zaboravljeni starinski kolač koji samo naše bake prave po receptu sa papira, a jeftin je i ukusan

Objavljeno: 06.11.2023. 19:04h > 19:20h

U jelima naših baka svi uživamo, jer nas vraćaju u detinjstvo i pri samom mirisu, a kamo zalogaju.

One prave vrhunsku seljačku proju koja se uz jogurt topi u ustima i nijedna ne može da joj parira.

Osim slanih specijaliteta ni slatki im nisu ništa slabija strana.

Stare torte, kolači, slatke pite...

Sve to je činilo naše odrastanje, a tako ćete sada videti kako se pravi jedan zaboravljeni starinski kolač "Damen kapric".

Jako je jeftin, a ukus za čistu desetku.

Smesa za kolač Damen kapricfoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Sastojci koji su potrebni za ovaj recept su:

10 kašika brašna

6 žumanaca

1 prašak za pecivo

6 kašika šećera

Pravljenje kore za kolač Damen kapricfoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

4 kašike mleka

200 g masti (250g margarina,putera) ili 10 kašika ulja

Za posipanje i premazivanje:

100 g mlevenih ili sitno seckanih oraha (po ukusu)

5 kašika džema od kajsija

Kora u plehufoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Za fil:

9 kašika šećera

6 belanaca

Ovo je priprema:

Filovanje kolača Damen kapricfoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Izmiksajte žumanca sa šećerom, pa dodajte ulje, mleko i brašno, a zatim sve još kratko mutite. Dobijenu smesu izlijte u podmazanu i pobrašnjenu pravougaonu tepsiju (oko 25x35cm), pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C 12-15 min.

U međuvremenu ulupajte penasto belanca, dodajte šećer i istucite u čvrst šam.

Kolač Damen kapric na tanjirufoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Izvadite tepsiju iz rerne, te smanjite potom temperaturu na 150 °C. Premažite koru džemom, pospite polovinom mlevenih oraha, nanesite šam i poravnajte ga. Od gore rasporedite preostale orahe, pa vratite u rernu da se prosuši i zapeče još dvadesetak minuta.

Secite na štangle željene veličine tek kad se kolač ohladi.

Bonus video:

(Espreso/Stil)