Žito torta, Foto: Printscreen/Youtube/Moja mala kuhinja

recept

BILA JE SASTAVNI DEO SLAVSKIH TRPEZA U JUGI, A DANAS JE JEDVA NEKO SPREMI: Torta koju su OBOŽAVALI naši stari

Ova priprema će vas sigurno oduševiti

Objavljeno: 06.11.2023. 15:43h > 15:48h

Žito torta je provereno jedna od najlepših poslastica koje se kod nas prave, a evo originalnog recepta zbog kog će ispasti nikad ukusnija!

Iako svi vole brze recepte, nekad je dobro vratiti se starim, proverenim poslasticama koje su pravile i naše bake. Žito torta je ranije bila uvek deo naših trpeza, a recept koji vam predstavljamo će vas oduševiti.

Spremanje tortefoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Za 4 kore vam je potrebno 12 belanaca, 12 kašika šećera, 12 kašika mlevenih oraha, 8 kašika brašna.

Za fil koristite 650 ml mleka, 9 kašika šećera, 250 g šećera u prahu, 4 kašike brašna, 12 žumanaca, 250 g maslaca, 300 g mlevenih oraha, malo muskatnog oraščića. Priprema:

Tri belanca umutite sa tri kašike šećera. Sjedinite 3 kašike mlevenih oraha i 2 kašike brašna, pa dodajte prethodnoj smesi. Na dno pleha stavite papir za pečenje, pa sipajte pripremljenu smesu i izravnajte. Koru pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 12-13 minuta. Na isti način pripremite i preostale tri.

Tortafoto: Printscreen/Youtube/ Einfache Rezepte

Za fil sjedinite žumanca, brašno i 200 ml mleka. Ostatak mleka i šećer stavite da provri. U provrelo mleko sipajte pripremljenu smesu od žumanaca i skuvajte fil. Sklonite sud sa vatre i preko fila stavite rastegljivu foliju kako se ne bi napravila korica. Ostavite fil da se skroz ohladi.

Potom umutite maslac i šećer u prahu. Postepeno dodajte ohlađen fil i sve dobro umutite mikserom. Dodajte mlevene orahe i malo muskatnog oraščića. Promešajte i fil podelite na 4 dela. Nafilujte sve četiri kore, a odozgo premažite filom i pospite sa malo oraha ili ukrasite šlagom.

Prijatno!

Bonus video:

(Spreso7NajŽena)