recept
NAJBOLJA NUGAT TORTA KOJU STE IKADA PROBALI: Fora je u PRIPREMI, evo kakva KORA MORA BITI
Zašto ne biste probali da u stilu najboljih poslastičara obradujete svoje voljene jednim savršenim slatkišem?
Ukoliko vam se jede nešto slatko, zašto se ne biste malo pomučili za dobru domaću tortu? Samo jedan od idealnih ukusa koji vam Srećna Republika donosi jeste nugat torta.
Možda će neke od vas njen ukus vratiti u detinjstvo i bezbrižan period kada su nam takvu poslasticu spremale mame i bake, a možda je pravo vreme da i vi naučite kako da je napravite.
Sastojci:
Kore:
5 jaja
5 kašika šećera
3 kašike brašna
2 kašike kakaa
100 ml ulja
Za prelivanje 300 ml mleka
Fil:
600ml mleka
120 g gustina
200 g šećera
150 g čokolade
100 g mlevenih ili blendiranih, pečenih lešnika
100 g lešnik napolitanki
250 g maslaca
200 ml slatke pavlake
300 g nutele ili bilo kojeg nugat (tamnog) dela eurokrema
Priprema:
Prvo se pravi fil da bi se ohladio. Pomešati gustin i šećer, pa naliti malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri. Izmešati gustin i šećer s mlekom, pa zakuvati u kipuće mleko. Mešati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre, dodati čokoladu, pa mešati dok se ne otopi. Prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.
Dok se fil hladi praviti kore. Uključiti rernu da se zagreva na 180 stepeni. Ulupati belanca penasto, postepeno dodavati šećer i mutiti da se dobije čvrsta pena. Dodati zatim postepeno žumanca i ulje u mlazu. Na kraju dodati prosejano brašno i kakao, pa sve sjediniti špatulom.
Obložiti okrugli pleh od 26 cm papirom za pečenje, pa istresti masu za koru i staviti da se peče između 20 i 25 minuta, zavisno od rerne. Postupak ponoviti još jednom.
Ohladiti kore i vodoravno ih preseći da se dobiju 4.
Ulupati maslac i slatku pavlaku i mikserom razbiti ohlađen fil. Dodati filu pola maslaca, pa umutiti, dodati drugu polovinu, pa umutiti. Masi dodati slatku pavlaku i mutiti, a zatim isto uraditi i sa eurokremom. Na kraju dodati lešnik i samlevene napolitanke i sve mešati.
Bonus video:
(Espreso/Srećna republika)