Medeno srce, Foto: Printscreen/Yooutube/uvekukusno1321

recept

POSNO MEDENO SRCE KAKVO SRBI TAMANE: Preliven kolač sa OVIM VOĆEM će bitiJOŠ UKUSNIJI

Medeno srce sa višnjama možete služiti i na posnoj slavi. Njegov božanstven ukus vole i stariji i mlađi

Objavljeno: 05.11.2023. 15:47h

Medeno srce je čokoladni kolač koji je nekada bio popularan u Jugoslaviji, a i danas je jedna od omiljenih poslastica. Predlažemo posno medeno srce, koje možete služiti na slavi ili se njim zasladiti u toku posta.

Jednostavno se pravi, a dodaje se gotovo uvek džem od kajsija koji mu daje kiselkast ukus. Za danas predlažemo preliveno medeno srce sa višnjama. Sočniji i neodoljiviji ukus!

foto: Printscreen/Youtube/Kuvajmo lako

Sastojci:

340 g brašna

60 g kakaoa

8 g sode bikarbone

1,5 kašičica cimeta

350 ml kisele vode

180 ml ulja

240 g šećera

40 g džema od kajsije

150 g višanja

Za preliv:

1 kašičica kakaoa

100 ml bademovog mleka

1 kašičica meda

Za glazuru:

220 g čokolade za kuvanje

50 ml ulja

Recept za posno medeno srce sa višnjama:

U posudu ubacite brašno, kakao, sodu bikarbonu i cimet pa promešajte žicom. U drugoj posudi pomešajte šećer, kiselu vodu, džem od kajsija i ulje. Dobro sjedinite sastojke za medeno srce, pa postepeno ubacite u mešavinu suvih sastojaka sa kakaom. Kada dobijete kompaktnu smesu mešanjem, izlijte u pleh obložen pek papirom, pa pospite višnjama po vrhu.

Pecite medeno srce oko pola sata na 180°C. Zabodite čačkalicu, pa ako smesa ostane na njoj, produžite pečenje za još nekoliko minuta. Zagrejte bademovo mleko na laganijoj temperaturi, pa isključite vatru i dodajte med i kakao. Dobro promešajte, pa prelijte vruć kolač. Ostavite 20-25 minuta da se ohladi. Potom na pari istopite čokoladu za kuvanje sa ulje, pa nanesite glazuru na medeno srce. Preporučujemo i medeno srce sa merama na šolju.

Bonus video:

(Espreso/Stvar ukusa)