brza priprema
POSNA TRPEZA ZA MITROVDAN, GOSTI ĆE BITI ODUŠEVLJENI HRANOM: 7 recepata za ukusan ručak, od PREDJELA do DESERTA
Pre nego što krenete da smišljate jelovnik za krsnu slavu, čak i ako je samo obeležavate u krugu porodice, na svečanom stolu moraju da se nađu slavski kolač, vino, sveća i žito
Mitrovdan je jedna od najpoznatijih i najvećih srpskih slava, a ovaj pravoslavni praznik posvećen Dimitriju Solunskom koji je stradao zbog širenja hrišćanstva, "pada" 8. novembra. U našem narodu se veruje da na Mitrovdan treba ispoštovati određene običaje, a pošto ove godine je krsna slava u sredu, to znači da jelovnik mora da bude postan. Ako još niste odlučili šta da pravite, pročitajte naših 7 predloga za najbolja posna jela. Priprema nije komplikovana, ne koštaju mnogo, a gosti će biti oduševljeni.
Pre nego što krenete da smišljate jelovnik za krsnu slavu, čak i ako je samo obeležavate u krugu porodice, na svečanom stolu moraju da se nađu slavski kolač, vino, sveća i žito.
PITA SA KROMPIROM, PERČURKAMA I PIVOM
Sastojci:
500 g kora
2 crna luka
2 krompira
80 g sojinih ljuspica
400-500 g pečuraka
70 g biljnog sira
malo susama
Za prelivanje:
100 ml ulja
250 ml piva
Priprema:
Crni luk iseckajte, pa propržite na malo ulja. Krompir oljuštite i izrendajte, pa prelijte vodom i ostavite 10 minuta. I sojine ljuspice prelijte vodom i isto ostavite 10 minuta. U tiganj sa lukom dodajte krompir i sojine ljuspice, koje ste prethodno procedili, pa kratko propržite. Zatim dodajte i seckane perčurke. U nauljenu tepsiju stavite koru i preko rasporedite malo fila, opet kora, fil i tako ređajte dok ne utrošite sve. Poslednji red treba da bude kora. Pomešajte pivo i ulje, pa prelijte pitu koju ste prethodno isekli na kocke. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Nakon 15 minuta izvadite i pospite je rendanim sirom i susamom, pa vratite u rernu. Vreme pečenja zavisi od vaše rerne.
Ova posna pita je omiljena među Srbima i idealno je rešenje za slavu.
POSNA SUPA SA KNEDLAMA
Sastojci:
Za supu:
1-2 šargarepe
2 l vrele vode
2 kocke za supu
1 veza peršuna
Za knedle:
200 g griza
2 kašike brašna
2 prstohvata soli
200 ml vode
1 kašičica kurkume
Priprema:
Na svakoj trpezi za krsnu slavu mora da se nađe domaća supa, a naš predlog je ona sa posnim knedlama! Sipajte vodu u šerpu i kada provri dodajte kocku za supu. Zatim promešajte dok se ne rastvori, pa dodajte seckanu šargarepu. Ako želite možete da dodate još neko povrće. Dok se supa kuva pripremite knedle. Pomešajte griz, brašno, so i kurkumu. Lepo promešajte, pa postepeno sipajte vodu. Mešajte dok se sastojci ne sjedine, a vodite računa koliko vode dodajete jer smesa ne sme da bude ni gusta ni retka. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoje nekih 20-ak minuta, tako se neće raspadati prilikom kuvanja. Zatim kašičicom uzimajte smesu i sipajte u vrelu supu i kuvajte još 10-15 minuta.
POSNA SARMA SA ŠARANOM
Sastojci:
3 crna luka
1 praziluka
6 većih šargarepa
1 veza peršuna
3 štapića celera
4 čena belog luka
600 g pirinča
2 krompira
500 g dimljenog šarana
2 glavice kiselog kupusa
Priprema:
Iseckajte crni luk i praziluk, pa prodinstajte na zagrejanom ulju. Zatim dodajte mleveni beli luk, rendanu šargarepu, celer i seckani peršun. Ostavite da se dinsta još nekih 10 minuta. Nakon toga dodajte pirinač koji ste držali u vodi, samo ga ocedite. Dinstajte još 10 minuta. Sklonite sa šporeta, začinite po ukusu, pa dodajte rendani krompir. Punite listove kiselog kupusa i urolajte. Ređajte u tepsiju sarme, a između stavite dimljenog šarana, pa prelijte vodom i pecite na 150°C oko 4 sata.
Bez sarmi ne može da se zamisli nijedno slavlje, a ovaj recept je idealna ako slava pada u toku posta.
SKUŠA PUNJENA PEČURKAMA I SIROM
Sastojci:
2 skuše
150 g pečuraka
80 g biljnog sira
2 čena belog luka
Priprema:
Ako ove godine želite da za slavu poslužite nešto drugačije, naš predlog je skuša. Skuši isecite glavu, pa je isecite po dužini na 2 dela, a zatim nožem uklonite i rep. Ribu dobro očistite. Pečurke izrendajte, propržite na malo maslinovog ulja, pa sipajte u posudu. Dodajte redndani biljni sir i mleveni beli luk, pa sjedinite. Posolite i pobiberite, pa opet promešajte. Nadev premažite preko fileta ribe i urolajte. Poređajte u nauljenu vatrostalnu posudu i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.
PIJANI PREBRANAC
Sastojci:
1/2 šolje smeđeg šećera
1/3 šolje jabukovog sirćeta
1 šolja salsa sosa (može ljuti paradajz sos)
600 g pasulja
1 crni luk
1 ljuta papričica
2 kašike senfa
1 kašika slatke paprike
1 kašičica bibera
2 kašičice soli
1 kašičica belog luka u prahu
1/2 kašičice origana
1/4 kašičice tucane ili ljute crvene paprike
1 flaša piva
Priprema:
U šerpu sipajte šećer, sirće i salsa sos. Mešajte dok se šećer ne otopi, pa dodajte pasulj koji ste prethodno oprali. Zatim dodajte sekcani crni luk, ljutu papričicu, senf, slatku papriku, so, biber, beli luk u prahu, origano i tucanu ili ljutu mlevenu papriku. Sipajte pivo i kuvajte dok sve ne omekša. Sipajte smesu u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko sat i po vremena. Gosti na slavi će biti oduševljeni!
POSNA GROF SALATA
Sastojci:
1-2 cvekle
2 krompira
2-3 crna luka
300-400 g pečuraka
3-4 kiselih krastvaca
posni majonez
1 mladi luk
Priprema:
Krompir i cveklu skuvajte, pa oljuštite i kada se ohladi izrendajte. Pečurke isecite, pa propržite, pa ih izvadite i tiganja i propržite seckani crni luk. Kisele krastavčiće takođe isecite i krenite da ređate salatu. Na tacnu stavite obruč, pa prvo poređajte krompir, pa majonez, pa crni luk, pa majonez, pa krastavci, opet premažite majonez, pa cvekla, majonez i na kraju prečurke. Ukrasite majonezom i seckanim mladim lukom.
POSNE OBLANDE SA ČOKOLADOM
Sastojci:
1 pakovanje oblandi
400 g posne čokolade
350 g posnog margarina
Priprema:
Otopite čokoladu i margarin, pa premažite oblande i slažite jednu preko druge. Pokrijte providnom folijom i pritisnite nečim teškim. Ostavite na hladnom mestu da se stegnu, pa ih secite. Kolačima se svi raduju, a zna da su na slavama oblande nezaobilazne
Majke i snajke
(Espreso/Stvar ukuasa)