prava jesenja poslastica
NAPRAVITE ŠTRUDLU SA MAKOM I ČOKOLADOM PO RECEPTU LEPOG BRKE: Evo kako da testo bude VAZDUŠASTO, a fil UKUSAN
Mak i čokolada će da postanu vaš omiljeni spoj, a evo kako izgleda recept
Jesen je vreme toplih, domaćinskih poslastica. A znamo da je štrudla jedna od omiljenijih. Zato smo i oduševljeni receptom Lepog Brke, koji je spojio mak i čokoladu i ovu tradicionalnu poslasticu podigao na još viši nivo!
Ako ste ljubitelji štrudle, onda morate da probate ovu po receptu Lepog Brke!
Potrebno je:
Za testo:
- 300g brašna
- 50g šećera
- ½ kašičice soli
- ¼ kocke svežeg kvasca
- ½ kesice praška za pecivo
- 1,5 dl mlakog mleka
- 100g istopljenog maslaca
Fil od maka:
- 150g maka
- 1,5 dl mleka
- 100g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
Fil od čokolade:
- 100g čoklade za kuvanje
- 25g maslaca
- 1 jaje za premazivanje
Priprema:
Maslac istopiti i ostaviti da se smlači. Aktivirati kvasac u mlakom mleku sa malo šećera.
U posudu za mešenje staviti sve suve sastojke, pa dopdati mleko sa kvascem i istopljeni maslac, pa umesiti kompaktno testo. Testo staviti u frižider da se malo stegne.
U šerpu odgovoarajuće veličine sipati mleko i šećer koji ste pripremili. Ugrejati uz mešanje pa dodati mak. Kada sve počne da ključa utišati vatru i nastaviti kuvanje uz mešanje nekoliko minuta. Kada sklonite sa vatre, dodajte vanilin šećer. I ostavite da se smlači.
Čokoladu i maslac otopite na pari, tako da se dobije kompaktna masa. Ostaviti da se smlači.
Izvadite testo iz frižidera i po obrašnjavljeno radnoj površini istanjiti u oblik pravougaonika.Na razvučeno testo rasporedite prvo istopljenu čokoladu, pa preko nje fil od maka. Sve urolate kao štrudlu.
Vatrostalnu premažite sa malo maslaca i obrašnjavite.
Dobijenu štrudlu isecite na kriške. Svaku krišku lagano zavrnite kao spiralu i stavite u posudu. Fil će verovatno da curi ali to je ok, neka curi u posudu. Kada tu fazu završite ostavite kolač da raste na toplom mestu oko 45 minuta.
Pre stavljanja u rernu kolač premazati umućenim jajetom. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C 20 minuta, a zatim prekriti alu foljiom (da ne bi zagorelo po površini) i peći još 20 minuta.
Nakon pečenja ostaviti da se smlači u posudi u kojoj ste pekli pa onda izvaditi da se potpuno ohladi.
Majke i snajke
(Espreso/BlicŽena)