obratite pažnju
NAMIRNICE KOJE KORISTIMO SVAKI DAN MOGU IZAZVATI OZBILJNU ZAVISNOST: Na neke smo 'navučeni' gore nego na NARKOTIKE
Na pomen zavisnosti većina ljudi prvo pomisli na nedozvoljene suprstance
Međutim, kako upozoravaju stručnjaci čak i na prvi pogled bezopasne namirnice ili suplementi mogu izazvati određenu dozu zavisnosti. Na listi su se našle tablete protiv bolova, ali i namirnice poput kafe ili putera od kikirikija, piše britanski Sun.
1. Suplementi vitamina D
Mnogi piju suplemente vitamina D kako bi ojačali svoj imunitet, posebno zimi. Međutim, prema rečima nutricioniste Karoline Farel mnogi nisu svesni koliko je opasno uzeti više od preporučene doze ovog suplementa.
- Prekomerno uzimanje suplemenata vitamina D može dovesti do povišenog nivoa kalcijuma u krvi (hiperkalcemije) što povećava rizik od pojave kamena u bubregu - objasnila je ona.
Maksimalna dnevna količina je 10 mikrograma, a za veće doze obazno konsultujte svog lekara.
2. Šećer
- Nažalost, većina ljudi svakodnevno preteruje sa šećerom i to ima veoma štetan uticaj na zdravlje. Šećeri se skrivaju u brojnim namirnicama od slatkih žitarica, do prerađevina, ako tome dodate i slatku kafu ili šećer, voće bogato šećerom kao što je grožđe, banane i suvo voće jasno je da dnevno pojedemo mnogo više šećera nego što nam je potrebno. Šećer ne samo što izaziva zavisnost već može da utiče na pojavu dijabetesa, karijesa i glavobolje - rekla je Mejs Ali , nutricionista i učitelj joge.
Maksimalna dnevna količina šećera ne bi trebalo da pređe 30 g što je otprilike jedna mala čokoladica.
3. Crna čokolada
Crna čokolada jeste do nekle zdravija ali samo amko se konzumira u ograničenim količinama. Kakao u tamnoj čokoladi uravnotežuje naš mikrobiom creva na pozitivan način, ali sadrži i kofein pa može poremetiti san. Zato je preporuka da se crna čokolada ne jede uveče.
Maksimalna količina je 2 kockice u toku dana.
4. Leblebije
Leblebije spadaju u zdravu hranu ali previše ove namirnice kod pojedinih ljudi mogu da izazove nadimanje, grčeve i nelagodnost u stomaku. Kako je objasnila Mej,s leblebije imaju visok sadržaj ugljenih hidrata kratkog lanca odnosno prirodnog šećera. - Ako već volite leblebije najbolje je da ih potopite u vodi 12 sati, zatim ih kuvajte uklanjajući belu penu koja izaziva gasove, pa tek onda začinite obrok od leblebija - rekla je Mejs.
Maksimalna dnevna doza je jedna porcija što se odnosi i na ostale mahunarke kao što je pasulj.
BONUS VIDEO
(Espreso/srecna.republika)