MORATE ZNATI
DOMAĆICE SA SELA PODELILE 5 SAVETA ZA NAJMEKŠU SELJAČKU PROJU: Modernim KUVARICAMA je TVRDA KAO KAMEN, ovako TREBA
Recept za mekanu proju
Proja je klasik naših trpeza. Spremale su je naše bake, a i dan-danas je mnogima omiljena. Proja je starinsko jelo koje se sprema jednostavno i od jeftinih sastojaka koje ima svaka kuća, pa se spremala često i u ratnim vremenima i periodima oskudice. Osnovi sastojci su kukuruzno i pšenično brašno, kisela voda i ulje. Ono što je najbitnije jeste da dobijete mekanu proju koja se neće mrviti i koja će duže ostati sveža.
Otkrivamo vam 5 saveta za najmekšu, najvazdušastiju proju koja se ne mrvi.
1. Koristite grubo mleveno kukuruzno brašno
Osnova svake proje jeste kukuruzno brašno. Za još bolji ukus, potražite grubo mleveno kukuruzno brašno jer ono sadrži klicu i ljusku, pa ćete dobiti ukus nalik mekanom hlebu od celog zrna. Ali, ukoliko pravite proju sa grublje mlevenim kukuruznim brašnom, trebalo bi uvek da je stavljate u frižider i zamrzivač.
2. Koristite belo kukuruzno brašno
Iako mnogi biraju žuto kukuruzno brašno, to je ipak greška koja može uticati na ukus. Belo kukuruzno brašno pravi se od istih delova biljke kao i žuto, ali ima finiji i suptilniji ukus.
3. Dodajte cela zrna kukuruza
Poboljšajte ukus i teksturu proje tako što ćete dodati cela zrna kukuruza. Za početak možete dodati pola šolje kukuruza.
4. Obavezno dodajte pšenično brašno
Važno je da pored kukuruznog uvek koristite i pšenično brašno u preporučenim količinama. Pšenično brašno je vrlo važno vezivo, a ukoliko ga ne dodajete ili koristite male količine rizikujete da vam se proja mrvi i bude suvlja.
5. Dodajte pavlaku
Sledeći put kad budete pravili proju obavezno dodajte i pavlaku. Pavlaka sadrži mlečne kiseline koje omekšavaju proju. Tekstura će biti mnogo bolja i mekša jer pavlaka omogućava "povezivanje" svih sastojaka. Da biste ublažili kiselkast ukus, možete dodati i malo vanile u prahu.
Bonus video: Humanitarno kuvanje sa poznatim ličnostima
(Espreso/Stvar ukusa)