fantazija čoveče
ORIGINALAN RECEPT ZA KAPRI TORTU KOJA SE PRAVI ZA SVE PRILIKE: 2 kremasta fila - svi će vam tražiti parče više
Originalan recept za kapri tortu koja se pravi za sve prilike sa dva kremasta, a svi će vam tražiti parče više
Vikend se bliži, a ukućani željno iščekuju da im napravite neku poslasticu koja će im dobro doći posle ručka.
Osim kolača koji se spremaju očas posla, nije loše ni da ih iznenadite sa jednom tortom.
Znamo da žene kod nas najbolje prave tortu Beli anđeo, reformu, Moskva šnit i to uglavnom kada su neke proslave, sada ćete okrenuti list i nećete čekati slavu, rođendane...
Leto je iza nas, a samim tim i sladoledi koje možemo da jedemo u bilo koje doba dana. Kako biste se vratili u te dane, pred vama je kapri torta.
Sastojci koji su izdvojeni za ovaj recept su:
Za biskvit:
1/2 kesice praška za pecivo
9 belanaca
1 kašika brašna
15 kašika šećera
12 kašika mlevenih oraha (ili lešnika)
Za crvenu kremu:
15 kašika vode
450 grama zamrznutih jagoda
1 želatin
300 grama šećera
2 praška za puding sa ukusom jagode
1 dl vode
Za žutu kremu:
200 grama margarina
9 žumanaca
1/2 l mleka
150 grama šećera
3 kašike glatkog brašna
1 vrećica vanilin šećera
3 kašike gustina
Za čokoladni preliv:
50 grama margarina + 6 kašika ulja
100 grama čokolade za kuvanje
Priprema je tu:
Za biskvit miksati belanca dok ne budu čvrsto. Dodati tada šećer pa na kraju postepeno i varjačom umešati brašno, prašak za pecivo i orahe. Izliti u veliki pleh od pećnice na papir za pečenje i peći na 180ºC 25 min.
Pečeni biskvit iskrenuti, skinuti papir za pečenje i prerezati ga na pola. Ohladiti. Za crvenu kremu zakuvati vodu i šećer, dodati jagode i pustiti da prokuva i da se jagode otope do kraja. Razbiti ih varjačom da ne budu prekrupne. Prašak za puding i želatin pomešati sa 15 kašika vode (biće dosta lepljivo i gusto) pa dodati u kipuću masu od jagoda. Kuvati dok se ne zgusne. Hladiti postepeno uz povremeno mešanje kako se ne bi stvorile korica na vrhu i komadići od želiranja. Za žutu kremu miksati žumanca sa šećerom, vanilom, gustinom i brašnom, dodati oko 1,5 dl mleka a ostalo mleko zakuvati.
U provrelo mleko uliti smesu od jaja i šećera i uz mešanje kuvati dok se ne zgusne. Mođete koristiti i mikser, kako ne bi bilo grudvica. U ohlađenu kremu dodati izmiksani margarin
Za čokoladni preliv otopiti čokoladu sa margarinom i uljem. Malo rashladiti. Na plato staviti jednu polovinu biskvita, premazati ga crvenom kremom, potom žutom kremom. Preko žute kreme ide tanki sloj čokoladnog preliva (razmažite kašikom), pa sve skupa ponoviti. Na kraju šlag i dekoracija. Dobro rashladiti tortu (najbolje preko noći) i uživati u svakom zalogaju
Bonus video:
(Espreso/magdalenina.kuhinja)