ljudi, ovo je božanstveno
STARE BUGARKE PRAVE NAJBOLJU POSNU SARMU: Ukusna, mekana i sočna - recept sa starog papira
Stare Bugarke prave najbolju sarmu koja je ukusna, mekana, sočna i to po receptu sa starog papira
Hladniji dani su stigli, a sa njima i duže zadržavanje u kuhinji. Za domaćice to ne predstavlja nikakav problem jer smo poznati po tome da volimo da kuvamo i spremamo razna ukusna jela.
Neke žene su već počele da prave starinski kuvani kiseli kupus, prebranac, podvarak...
Ono bez čega zima definitivno iz godine u godinu ne može da se zamisli jeste sarma. Naročito ako spremate posnu slavu način starig Bugarki će vam mnogo značiti, je jako ukusna, sočna i kida koliko je dobra.
Pred vama je sada priprema za njihovu posnu verziju koja je najbolja.
Sastojci za ovaj recept sa starog papira su pred vama:
ulje - 50 ml
luk - 2 glavice
aleva paprika - 1 kašičica
baldo pirinač - 500 g
začin baharat - 1/2 kašičice
topla voda - 500 ml
čubar - 3 prstohvata
paradajz - 3 komada
listovi kupusa - 18 komada
Ovo je njihova priprema:
Luk se očisti, opere i sitno isecka.
Pirinač se opere do čiste vode.
Paradajz se opere i narenda.
Ulje se sipa u vok tiganj i zagreva.
Kada se zagreje, dodajte seckani crni luk i pržite na srednjoj temperaturi do zlatne boje, a zatim dodajte pirinač.
Pržite pirinač 5 minuta uz stalno mešanje, pa dodajte rendani paradajz, vruću vodu i alevu papriku.
Kuvajte na laganoj vatri uz stalno mešanje dok pirinač ne upije vodu, pa sklonite sa vatre.
Dodajte čubar i začin Baharat.
Dobro promešati i ostaviti da se ohladi.
U dublju tepsiju u kojoj će se peći sarme na dno poređati tri lista kupusa.
U svaki list kupusa stavlja se nadev i uvija se sarma koja se ređa u pleh na listove.
U pleh sa sarmama od kupusa dodajte 2 litra tople vode.
Velike sarme od kupusa sa baharatom pecite 60 minuta u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.
Uživajte u posnoj sarmi koja ostavlja bez teksta.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)