prava bomba za sve prilike
STARE MAĐARICE PRAVE NAJKREMASTIJU TORTU: Čokolada i badem - recept iz domaćinske kecelje
Stare Mađarice prave najkremastiju tortu sa čokoladom i bademima po receptu iz domaćinske kecelje
Osim naših božanstvenih i raskošnih slatkih specijaliteta - torti i kolača, domaćice iz drugih zemalja ih isto prave na razne ukusne načine.
Kod nas je starinska reforma torta jedna od omiljenih, a sada ćete videti i kako stare Mađarice prave tortu sa čokoladom i bademom.
Neće vam biti dovoljna jedna, već ćete drugi dan napraviti istu kada osetite taj kremast ukus.
Ovo su sastojci za taj recept:
Za koru:
maslac - 100 g
jaja - 6 komada
kakao - 60 g
šećer - 160 g
bademi - 160 g, mleveni
Za nadev:
džem - po izboru i/ili umućena pavlaka
bademi - 100 g, izmrvljeni
Za glazuru:
Ovako se pravi:
Za ovu nežnu čokoladnu tortu u kojoj nema pšeničnog brašna, odvojte belanca od žumanaca. Umutite žumanca sa šećerom u penu. Postepeno dodajte kakao, maslac i mlevene bademe.
Belanca se mute u čvrst sneg i dodaju se na kraju.
Dobijena smesa se sipa u kalup obložen papirom za pečenje - 20 cm i peče se u prethodno zagrejanoj rerni an 180 stepeni.
Gotovu koru ostavite da se malo ohladi, nakon čega je rasecite na dva ili tri horizontalna sloja.
Svaki sloj se premazuje džemom po izboru i/ili umućenom pavlakom koji su izmešani sa izmrvljenim bademima.
Gotova torta bez brašna se glazira čokoladom i stavlja se na barem 3 sata u frižideru pre posluživanja torte sa čokoladom i bademima.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)