recept
OVAJ KOLAČ JE HIT NA SVAKOJ SLAVSKOJ TRPEZI U SRBIJI: Zbog ovog punjenja se mnogo razlikuje od STARINSKE PRIPREME
Recept za vanilice sa čokoladom i kokosom uspevaju svima, a ne postoji osoba koja može da im odoli
Nijedna slavska ili praznična trpeza ne može da prođe bez čuvenih vanilica. Ovi starinski sitni kolači su proglašeni i najboljim na svetu prema sajtu "Food52". Vanilice se prave od testa, a onda se premazuju domaćim džemom, a mi vam danas donosimo recept za neodoljive vanilice sa kokosom punjene čokoladom.
Iznenadite goste i ukućane drugačijom verzijom starinskog kolača, a sigurni smo da će se svima dopasti.
Sastojci:
170 g šećera
200 ml mleka
175 g putera
50 g skroba
1 žumance
1 kesica vanile
1/2 kesice praška za pecivo
300 g brašna
Još:
100 ml slatke pavlake
60 g čokolade
1 šolja kokosa
1 belance
Recept za vanilice sa čokoladom i kokosom:
U posudi dobro sjedinite puter sobne temperature i šećer, pa dodajte žumance, skrob, vanilu, prašak za pecivo i sipajte mleko. Rukama dobro sjedinite sastojke. Na kraju dodajte i prosejano brašno, pa umesite mekano i glatko testo. Uzimajte manje komade i oblikujte loptice, pa ređajte na pleh.
Svaku lopticu uvaljajte u belance, a zatim i u kokos. Ređajte na pleh obložen pek papirom. Pritisnite čašom sve lotpice od testa da ih malo spljoštite. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Istopite slatku pavlaku sa čokoladom.
Okrenite prvi red vanilica na drugu stranu, pa ih bogato premažite nadevom i preko stavite drugi red vanilica. Tako radite dok ne utrošite sve sastojke. Ostavite da se stegnu u frižideru i ako želite možete da ih pospete šećerom u prahu.
Majke i snajke
(Espreso/Stvar ukusa)