ukus je prava bomba
RUSKINJE SAMO OVAKO PRAVE MEDENU PITU: Mekane kore i kremast fil - recept iz stare sveske
Ruskinje prave medenu pitu sa mekanim korama i kremastim filom po receptu iz stare sveske
Našim domaćicama su kolači jača strana, kao i torte.
Od davnina na našim prostorima domaćice spremaju najukusnije poslastice bilo da je u pitanju neka posebna prilika ili svakodnevnica.
Naše bake starinsku lenju pitu spremaju svojim unucima kad god mogu, a sada je pred vama isto jedna starinska receptura - medena pita koju najbolje spremaju Ruskinje.
Ona je jako poznata i na našim prostorima jer se dodaje med i topi se u ustima od slatkoće.
Za ovaj recept idu ovi sastojci:
Za koru:
1 kašičica sode bikarbone
200 g šećera
420-450 g brašna
150 g meda
4 jaja
180 g putera
Za fil:
380 ml kondenzovanog mleka
900 g slatke pavlake
Ovako ide priprema:
U šerpu ubacite šećer, med i omekšali puter, pa sjedinite sastojke na nižoj temperaturi. Potom dodajte sodu bikarbonu, pa mešajte dok smesa ne poprimi boju karamele. Izlijte smesu za koru u posudu i kada se malo prohladi, umutite žicom.
Dodajte postepeno jaja i mutite, a potom postepeno dodajte i brašno. U tankom sloju nanesite deo smese za koru po listu pek papira. Pecite na plehu na 170°C oko 7 minuta, pa ponavljajte postupak do utroška smese za koru. Neravne ivice isecite tako da sve kore za medenu pitu budu jednake.
Ostatke koje ste isekli ostavite po strani. Počnite sa pravljenjem fila za medenu pitu tako što ćete pomešati slatku pavlaku i kondenzovano mleko.
Umutite mikserom, pa na prvu koru za medenu pitu rasporedite deo fila sa kondenzovanim mlekom, prekrijte drugom korom i tako do kraja.
Poslednji sloj medene pite treba da vam bude fil sa kondenzovanim mlekom.
Njega poravnajte špatulom po vrhu i sa strane, pa pospite medenu pitu izblendiranim ostatkom kora koji ste isekli.
Uživajte u najlepšem kolaču.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)