kakav ukus čoveče
STARE TURKINJE PRAVE NAJSOČNIJU BAKLAVU: Orah i griz - recept koji je star vekovima unazad
Stare Turkinje prave najsočniju baklavu sa orahom i grizom po receptu koji je star vekovima unazad
Baklava je na našim prostorima jedna od najsočnijih poslastica koju žene prave za svaku priliku. Priprema zahteva vreme, ali se toliko slatko i brzo pojede da im ni ne bude žao da svojim ukućanima omoguće takvo zadovoljstvo.
Originalna baklava je jedna od najboljih, ali sada ćete videti kako je stare Turkinje prave.
U nju dodaju griz koji daje poseban ukus i ne može da se opiše rečima.
Ovi sastojci idu po ovom receptu:
Za testo:
žumanca - 7 komada
pšenični griz - 1 kg
sveže mleko - 500 ml
ulje - 150 ml
sirće - 2 kapljice
kiselo mleko - 1 supena kašika
so - 1 prstohvat
Šećerni sirup:
limun - kriška
šećer - 1.2 kg
voda - 800 ml
Još:
kravlji maslac - 250 g
skrob - za razvijanje
orasi - izmrvljeni
Ovako se pravi:
Od navedenih sastojaka se mesi meko i nelepljivo testo. Pokriva se krpom da se ne bi sušilo i ostavlja se na otprilike 4 sata.
Nakon toga se kidaju loptice testa - veličine oraha. Posipa se skrobom i razvija se u veoma tanku okruglu koru. Tako se obrađuje celo testo, kore se ostavljaju na 10 minuta da se blago osuše.
U tepsiju podmazanu ulje se ređa 6 kora, posipaju se orasima, odozgo još 6 kora, orasi, 6 kora itd. dok se ne potroše sastojci. Odozgo se završava korama i seče se na rombove ili druge kalupe, zaliva se maslacem prethodno istopljenim i ohlađenim.
Peče se u zagrejanoj rerni na 230 stepeni 10-15 minuta, posle na 130 stepeni dok se ne dobije zlatkasta boja.
Za sirup šećer i voda se kuvaju 15-20 minuta nakon toga se ohladi, stavlja se limun.
Pravilo je da se topla baklava posipa hladnim sirupom ili obrnuto.
Ostavlja se na jednu noć.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)