Čaije, Foto: PRINTSCREEN/YT/ FROM FATMA'S KITCHEN

PRIJATNO

KONAČNO OTKRIVEN TAJNI RECEPT ZA PECIVO OKO KOG SE SRBI LOME: Specijalitet dolazi pravo sa JUGA i sprema se PRELAKO

Čaije su čuveno niško pecivo zbog kog se nekada čekao red u pekari

Objavljeno: 31.10.2023. 19:30h

Čaije su specijalitet sa juga Srbije - pecivo zbog kog su se nekada čekali redovi u pekarama. Podseća na pitu, ali se pravi od testa kao za hleb, a ovo pecivo se puni nadevom od sira. U Novom Pazaru poznato je i pod nazivom ćahije, a priprema ovog peciva nije komplikovana. Umesto ulja, možete koristiti mast za autentičan ukus.

Sastojci:

700 g brašna

25 g kvasca

Pita foto: Jelajelena Petrovic

150 ml ulja

1/2 kašike soli

1 kašičica šećera

250 ml tople vode + malo mlake vode

Za nadev:

300 g sira

2 jajeta

8 kašika ulja

Recept za niško pecivo čaije:

Razmutite kvasac u mlakoj vodi, dodajte šećer, pa ostavite nekoliko minuta da se aktivira. Potom dodajte so, ulje i toplu vodu. Postepeno dodajte brašno i zamesite testo za pecivo. Ostavite da odstoji oko 45-60 minuta pokriveno krpom. Potom premesite testo. Odvojite rukom manje loptice testa i razvucite ih u tanji krug uz pomoć oklagije po površini posutoj brašnom.

Premažite uljem i rasporedite sir po svakom delu testa. Zatvorite rukom ivice testa sa sirom. Urolajte u oblik puža, pa ređajte pecivo po podmazanom plehu za pečenje. Ostavite pecivo na sobnoj temperaturi oko 15-20 minuta, pa pecite na 200°C oko 20 minuta ili dok ne porumene. Ako ste ljubitelj peciva, preporučujemo najmekanije pecivo sa feta sirom.

Majke i snajke

(Espreso/Stvar ukusa)