ukusno
OVO JELO PRVO ODE SA SLAVSKE TRPEZE, SRBI GA OBOŽAVAJU: Slana torta sa ajvarom posuta SIROM (RECEPT)
Umutite omekšali puter, pa ubacite majonez, kiselu pavlaku i krem sir
Slane torte upotpunjavaju svaku prazničnu trpezu i čine je raskošnijom. Ovoga puta predlažemo slanu tortu sa rozen koramai to sa ajvarom. Nanose se naizmenično dva fila - jedan sa ajvarom i tvrdim sirom, a drugi sa šunkom. Zadivićete goste ovom slanom tortom koja odlično ide uz pečenje i drugo meso.
Sastojci:
1 pakovanje kora za slanu rozen tortu
600 g krem sira
100 g putera
420 g kisele pavlake
280 g šunke
250 g ajvara
150 g majoneza
280 g tvrdog sira
150 g kiselih krastavčića (opciono)
Recept za slanu rozen tortu sa ajvarom:
Umutite omekšali puter, pa ubacite majonez, kiselu pavlaku i krem sir. Podelite smesu za fil na dva dela, u jedan ubacite iseckanu šunku i krastavčiće po želji, a u drugi 180 g rendanog tvrdog sira i ajvar. Pa korama za slanu tortu ređajte naizmenično oba fila do utroška materijala - preko prve gore nanesite fil sa šunkom, preklopite drugom korom, potom rasporedite fil sa ajvarom i tvrdim sirom i tako ukrug.
Poslednji sloj slane torte treba da vam bude kora. Ostavite poslednji sloj fila sa strane, a onda pritisnite slanu tortu knjigom ili drugim sličnim predmetom kako bi se sastojci sjedinili. Ostavite tako 30 minuta, a potom nanesite ostatak fila i pospite slanu tortu sa ajvarom sa preostalim izrendanim tvrdim sirom. Preporučujemo i slanu tortu sa hlebom i ruskom salatom.
Majke i snajke
(Espreso/Stvar ukusa)